NATO Çin'in artan gücü konusunda uyardı

NATO Çin'in artan gücü konusunda uyardı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin’in yükselişine dikkat çekerek, küresel güç dengesinin radikal biçimde değişebileceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'in yükselişiyle küresel güç dengesinde radikal bir değişim yaşanabileceğini dile getirdi. Almanya'da yayımlanan Welt am Sonntag gazetesine konuşan Stoltenberg, Çin'in Avrupa'ya ulaşabilecek uzun menzilli füzeler ve nükleer silahlara yatırım yaptığına dikkat çekerek, Batı ittifakının bu yeni güçlüğe karşı birlik olması gerektiğini ifade etti. NATO Genel Sekreteri, "Kesin olan bir şey varsa o da Çin'in Avrupa'nın kapısına giderek yaklaştığı" diye konuştu.

Çin'in Kuzey Kutup Bölgesi'nde, Afrika'da ve Akdeniz'de varlığını artırmanın yanı sıra, Avrupa’da da kritik altyapı yatırımları yaptığını ifade eden Stoltenberg, ülkenin siber dünyada da büyük bir güç olduğuna dikkat çekti.

Çin’in yükselişinin küresel güç dengesini değiştirdiğini bildiren Stoltenberg, Çin’in Avrupa’nın eşiğinde güç kazandığını, Kuzey Kutbu, Akdeniz ve Afrika’da varlık göstererek Avrupa’daki önemli alt yapı projelerine yatırım yaptığına dikkati çekti. Stoltenberg, NATO’nun bu gelişmelere cevap vermesi gerektiğini, çünkü küresel güç dengesinde köklü bir değişimi temsil ettiğini ifade etti.

Güney Çin Denizi'nde "ciddi gelişmeler"

Öte yandan şu ana dek Çin'den hiçbir NATO üyesine doğrudan bir tehdit gelmediğini söyleyen Stoltenberg, buna karşın Güney Çin Denizi'nde "ciddi gelişmeler gözlemlediklerini" kaydederek Çin'in, gemilerin uluslararası sulardaki hareket özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik girişimlerini artırdığını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bölgede yaşanan gerginliğe rağmen şu an için ittifak güçlerini buraya intikal ettirilmesi için bir sebep bulunmadığını da sözlerine ekledi.

 

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.