"Rusya ve Çin NATO ülkelerinde koronavirüse dair dezenformasyon yayıyor"

"Rusya ve Çin NATO ülkelerinde koronavirüse dair dezenformasyon yayıyor"

ABD Savunma Bakanlığı NATO ve Avrupa’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Michael Ryan, Rusya ve Çin'in salgına yönelik dezenformasyon yaydığını söyledi.

Telekonferans yoluyla Pentagon’da basın toplantısı düzenleyen ABD Savunma Bakanlığı NATO ve Avrupa’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Michael Ryan, Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında, İspanya ve İtalya’ya yaptığı tıbbi malzeme yardımını takdirle karşıladıklarını Rusya ve Çin’in NATO ülkelerinde salgına yönelik dezenformasyon yaptığını söyledi.

"Türkiye oldukça cömert bir ülke"

Kırım Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Ryan, NATO ülkeleri arasında salgınla mücadele konusunda önemli bir işbirliğinin söz konusu olduğunu anlatırken bir soru üzerine Türkiye’nin İspanya ve İtalya’ya tıbbi malzeme yardımını takdirle karşıladıklarını söyledi. Ryan, “İspanya ve İtalya da bu yardımdan dolayı son derece müteşekkirdi. Türkiye’nin (Avrupa’da) başka bir ülkeye de yardım edip etmediğimden haberim yok ancak olursa da şaşırmam çünkü Türkiye oldukça cömert bir ülke.” şeklinde konuştu.

Türkiye, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bünyesindeki askeri fabrikalarda, dikimevleri ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda, yerli ve milli imkanlarla üretilen tıbbi yardım malzemesini salgından en çok etkilenen İspanya ve İtalya’ya askeri uçakla göndermişti.

Rusya'ya salgın hakkında 'dezenformasyon' suçlaması

Rusya’nın dezenformasyon kampanyalarına karşı mücadele edebilmek amacıyla Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisine bağlı olarak kurulan “East Stratcom” biriminin raporuna göre, Rusya Federasyonu, koronavirüs ile bağlantılı küresel krizi, propaganda ve yalan bilgi yaymak için kullanmaya devam ediyor.

"Bazı devletler jeopolitik çıkarları için krizi kullanıyor"

Adı geçen raporda, küresel krize ilişkin şu ifadeler dikkat çekici:

“Bazı devletler ve devlet destekli kuruluşların, genellikle Avrupa Birliği ve ortaklarının otoritesine doğrudan meydan okuyan jeopolitik çıkarlarını artırmak için halk sağlığı krizini kullanmaya çalışmaktadır.”

East Stratcom uzmanları, 22 Ocak 2020’den bu yana yeni tip koronavirüs (Covid-19) hakkında 150’den fazla Kremlin yanlısı dezenformasyon vakası kaydetti. Daha önce Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS), Kremlin yanlısı sosyal medya hesaplarının ve Kremlin yanlısı basının, AB ülkelerinin çeşitli dillerinde dezenformasyon kampanyası yürüterek, “şüphe, panik ve korkuyu tırmandırmaya” ve AB ülkelerinin sağlık sistemlerine olan güveni zayıflatmaya çalıştığını bildirmişti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.