NATO'dan Rusya'ya çağrı: Silahlarınızı imha edin

NATO'dan Rusya'ya çağrı: Silahlarınızı imha edin

55'inci Münih Güvenlik Konferansında konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihmal ettiğini ve uzun menzilli füzeleri imha etmesi gerektiğini söyledi.

55'inci Münih Güvenlik Konferansında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, uluslararası güvenlik ortamını değerlendirdi ve mevcut ortamın "belirsiz ve öngörülemez" olduğunu vurguladı.

Genel Sekreter, söz konusu sorunla baş etmenin "çok yönlü işbirliği, güçlü savunma ve güçlü transatlantik ilişkilerden" geçtiğini ifade etti. Stoltenberg, bugünün ve geleceğin şartlarına uyum sağlanması adına NATO'da reform yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Silahlarınızı imha edin"

Stoltenberg, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na (INF) ilişkin endişelerinin yeni olmadığını, altı yıl öncesine dayandığını belirtti. Stoltenberg, "Yalnızca ABD değil, birçok Avrupalı müttefikimiz de birbirlerinden bağımsız olarak Rusya'nın anlaşmayı ihlal ettiğini belirlemişlerdir" diye konuştu.

Genel Sekreter, "Eğer bir anlaşmanın tüm tarafları söz konusu anlaşmayı uygulamıyorsa, o zaman bu anlaşmanın güvenlik sağladığı söylenemez" dedi.

Stoltenberg, Moskova'nın geliştirdiği yeni silahların "Münih gibi Avrupa kentlerine ulaşabilecek" bir menzile sahip olduğunu belirtti. "NATO'nun Avrupa'da yeni kara bazlı nükleer silah konuşlandırma gibi bir niyeti yoktur" diye konuşan Stoltenberg, NATO olarak "kayda değer ve etkili bir caydırıcılık sağlayabilmek adına gerekli adımları daima atacaklarını" ifade etti.

ABD'nin anlaşmadan çekilmesine hala altı ay olduğunu hatırlatan Stoltenberg, Rusya'nın önünde "anlaşmayı uygulamak için hala bir fırsat olduğunu" söyledi. Stoltenberg, Moskova'ya bu fırsatı değerlendirmeleri ve "orta menzilli füzelerini sınanabilir biçimde imha etmeleri" çağrısında bulundu.

"Trump'ın tarzı farklı"

ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO müttefiklerine karşı tavrına ilişkin Stoltenberg, "Başkan Trump ile her bir araya geldiğimde bana NATO'yu sevdiğini söylüyor. Hatta ittifakı yüzde yüz desteklediğini dile getiriyor. Ama diğer yandan Avrupalı müttefikler ve Kanada'nın savunma harcamalarını artırmalarını gerektiğini ve savunma harcamaları noktasında adil yük paylaşımı olmadığını da söylüyor" diye konuştu.

Stoltenberg, "Trump'ın tarzı diğer başkanlardan biraz farklı" değerlendirmesinde bulundu. Trump'ın NATO hakkındaki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Stoltenberg, bugün "hakikatte ABD ile AB'nin hiç olmadığı kadar fazla işbirliği yaptığını" belirtti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.