Necip Hablemitoğlu kimdir?

Necip Hablemitoğlu kimdir?

Tarihçi ve yazar Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirdi.

Tarihçi, araştırmacı ve yazar Necip Hablemitoğlu, 28 Kasım 1954 tarihinde Ankara'da doğdu.

Ailesi, 1950'li yıllarda Bulgaristan'dan Türkiye'ye sürgün edilen Türk ailelerindendi.

1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bulunan Basın Yayın Yüksekokulu'ndan mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından dergicilik ve yazarlık çalışmalarına ağırlık verdi. 1974 yılında, ilk kitabı olan "Sovyet Rusya'da Devlet Terörü" adlı kitabı kaleme aldı.

1977-1978 yıllarında "Dilde, Fikirde, İşde Birlik" adlı dergiyi çıkardı. Çeşitli kuruluşlarda basın danışmanı olarak çalıştıktan sonra akademik kariyerine devam etti. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı.

Türkiye dışında yaşayan Türk azınlıkları, Türk toplulukları ve Türk tarihi ile ilgili çalışmalar yaptı. Bu süreçte çok sayıda kitabı yayınlandı. Yazıları birçok gazetede yayınlanan Hablemitoğlu, aynı zamanda Ankara Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Hablemitoğlu, yaptığı bazı çalışmalarla dikkatleri üzerine çekti. Bunlardan biri,  "Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası" adlı kitaptı. Bir diğer çalışması ile, Fetullah Gülen yapılanmasını ele aldığı "Köstebek" adlı kitabıydı. Hablemitoğlu, bu kitabı yayınlayamadan öldürülürken, kitabın son hali ölümünden sonra yayınlandı.

Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi. Ölümünün ardından birçok iddia ortaya atılsa da, suikastın failleri belirlenemedi.

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu Mehmet Eymür, "Hablemitoğlu, askeri ihalelerle ilgili bilgi sızdıranca Ergenekon'un hedefi haline gelmiş olabilir." iddiasını ortaya attı.

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım; Veli Küçük, Muzaffer Tekin ve Osman Gürbüz ile yaptıkları bir toplantıda kendisine 1 milyon dolar karşılığı Necip Hablemitoğlu’nu öldürmeyi teklif ettiklerini ve kendisi bunu kabul etmeyince Veli Küçük'ün Osman Gürbüz'e, 'Osman bu iş yine sana kaldı’ dediğini, 6-7 ay sonra Osman Gürbüz’ü gördüğünde "Hablemitoğlu’nun parasını kumar masalarında bitirdik" dediği ifadeleri Ergenekon iddianamesinde yer aldı.

Almanya'ya dair çalışmaları sebebiyle de hedef haline gelmiş olabileceği öne sürüldü.

16 Aralık 2019 tarihinde, Necip Hablemitoğlu soruşturması kapsamında, katil zanlılarından olduğu değerlendirilen, Özel Kuvvetler Komutanlığından atılma eski bir yüzbaşı olan N.G.B. Ukrayna’da yakalandı. 'Komutan' lakaplı N.G.B.'nin kamuoyunda ‘sauna çetesi davası’ olarak bilinen davada da adının geçtiği öğrenildi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.