Gaffar Okkan kimdir?

Gaffar Okkan kimdir?

Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan.

Ali Gaffar Okkan, 24 Şubat 1952 tarihinde Sakarya'nın Hendek ilçesinde doğdu.

Okkan, 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji’nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi’nden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne Komiser Yardımcısı olarak atandı.

İzmir’de Emniyet Âmirliği rütbesine kadar çeşitli birimlerde görev yaptıktan sonra, 1983 yılında Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’ne atanarak, 1985 yılında şube müdürlüğüne terfî etti.

1986 yılında Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev aldı. Bu ilde 1992 yılında Emniyet Müdür Yardımcısı oldu. 6 Aralık 1993 tarihinde 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfî ederek Kars İl Emniyet Müdürü olarak atandı.

18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. Bu arada İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Kamu Yönetimi'nden mezun oldu.

Bu yıllarda Diyarbakır'da PKK ve Hizbullah'ın etkin olduğu biliniyordu.

Diyarbakır'da halk tarafından da benimsenirken, özellikle Hizbullah'a karşı faaliyetleriyle anıldı. Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürüldüğü operasyonda da önemli rol oynadığı ifade edildi.

Okkan'ın bu bölgede işkence olaylarına karıştığı da öne sürüldü. Özellikle 2016 yılında, Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen HÜDA PAR'ın Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Temel, Twitter hesabından Gaffar Okkan ile ilgili görüşlerini paylaşmıştı. Temel, "Gaffar Okkan çok sayıda kişiyi inancından dolayı vahşi işkencelerden geçirdi. Onun döneminde bir ilk olarak mümine bacılar gözaltına alındı ve vahşi işkencelerden geçirildi. Yaşattığı bunca mezalimi Mazlumlar adına Rabbimize şikayet ediyor ve adli ilahiye havale ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, 12 Eylül'de yargılanan MHP ana davasının 402 numaralı sanığı Bülent Kara da Okkan'ı Ülkücülere işkence yapmakla suçlayanlar arasında.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makâmından Valilik Binası’na makam aracıyla seyir hâlinde iken, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde öldürüldü.

Suikast hâlâ çözülememiş olmakla birlikte, Hizbullah tarafından gerçekleştirildiği iddia edilmektedir.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.