Adnan Kahveci kimdir?

Adnan Kahveci kimdir?

Türk siyasetçi ve devlet adamı Adnan Kahveci.

Türk siyasetçi ve devlet adamı Adnan Kahveci 1949 yılında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Yılmazlar köyünde dünyaya geldi.

Milliyet Gazetesinin öncülük ettiği ilkokullar arası bilgi yarışmasının ilk birincisi oldu.

1966 yılında Kabataş Lisesi'ni dönem birincisi olarak bitiren Kahveci, aynı yıl yapılan üniversite sınavında 180 sorunun tamamına doğru cevap vererek Türkiye birincisi oldu.

Üniversite sınavında birinci oldu ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne girdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sağladığı bursu almaya hak kazanan Kahveci, daha sonra eğitimini ABD’nin Indiana eyaletindeki Purdue Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği alanında yaparak sürdürdü.

ABD'de öğrencilik yıllarında, okul yemekhanesinde çalıştı, bulaşıkçılık hatta aşçılık yaparak geçimini sürdürmeye çalışan Kahveci, 4 yıllık okulu 2,5 yılda bitirdi. Daha sonra Missouri Üniversitesinde doktora çalışmalarına başladı ve aynı üniversitede asistan profesör olarak eğitim verdi.

1976'da askerlik için geçici olarak Türkiye'ye dönen Kahveci, Türkiye'de kalmaya karar verince İstanbul’da Kartal'a yerleşti ve Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.

Daha önce Amerika'da bir gezide tanıştığı dönemin TPAO Genel Müdürü Korkut Özal, 1977 yılında İkinci Milliyetçi Cephe Hükümetinde İçişleri Bakanı olunca, Adnan Kahveci'yi, İçişleri Bakanlığı Teknik Danışmanlığı'nda görevlendirdi.

Bakanlığın ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bilgisayara geçiş çalışmalarını başlatan Kahveci'nin hayat yolu bu şekilde Özallarla birleşti. Turgut Özal Başbakan Yardımcısı iken, Adnan Kahveci de Başbakan danışmanıydı. Aynı dönemde, Kahveci’nin hazırladığı raporlar, yaptığı analizler, çözüm önerileri Turgut Özal'ın dikkatini fazlasıyla çekmişti. Öyle ki 1983 yılında Anavatan Partisi'nin 37 kurucusundan birisi ve ilk Genel Başkan Yardımcısı Adnan Kahveci olmuştur.

Adnan Kahveci'nin 1983 yılındaki milletvekili seçimlerine katılması, Milli Güvenlik Konseyi tarafından veto edildi. Kahveci milletvekili olamadı ama seçimi Özal kazandı. Kahveci'yi Bakan yapmak isteyen Özal'a Kenan Evren karşı çıkınca bakan olamayan Adnan Kahveci, Özal tarafından Başbakan Danışmanlığına getirildi.

Askerin ısrarla veto ettiği ve Özal'ın desteklediği Kahveci ilerleyen yıllarda 1987 ve 1991 yıllarında iki dönem milletvekili oldu ve bakanlık yaptı.

1988 yılında Maliye ve Gümrük Bakanlığı görevine getirildi.

Kahveci, siyasi yaşantısındaki çizgisini kendisi şu sözlerle anlatmıştır:

“Siyasete girdiğimde bana, “Dümdüz gidersen kelleni keserler” dediler. Ben buna aldırmayıp, taviz vermedim. Halkın dümdüz gidenlere sahip çıktığını memnuniyetle gördüm. Benim bu tecrübem, birçok gencin siyasete girmesine imkân verecektir. Bugün birçok idealist genç, düzenin değiştirilemeyeceğini sanıyor. Fakat düzenin içine girdikten sonra, idealinizi ve kişiliğinizi kaybetmezseniz bu çarktaki aksaklıkların da çoğunu düzeltebilirsiniz.”

5 Şubat 1993 Cuma günü eşi ve iki çocuğu ile birlikte Bolu-Gerede yakınlarında trafik kazası geçirdi. Adnan Kahveci ve eşi olay anında hayatlarını kaybetti. Çocuklarından 10 yaşındaki Cihan yaralı olarak kurtulurken, 17 yaşındaki Aslıhan Kahveci yaralı olarak kurtulmasına rağmen bitkisel hayata girdi ve 10 gün sonra hayatını kaybetti.

Kahveci'nin yaşamını yitirdiği trafik kazası aradan geçen yıllara rağmen halen şüpheli bir kaza olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: Adnan Kahveci Vakfı, Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.