Osman Yüksel Serdengeçti kimdir?

Osman Yüksel Serdengeçti kimdir?

"Gerçek ismi Osman Zeki Yüksel'dır. Serdengeçti dergisinde çıkan yazılarından dolayı bu soyadıyla tanınmıştır."

Osman Yüksel, 15 Mayıs 1917 tarihinde Antalya'nın Akseki ilçesinde dünyaya gelmiştir.

İlk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamlamıştır. Lisans eğitimine Ankara Üniversitesi Dil-Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde başlayan Yüksel 3 Mayıs 1944 tarihinde karıştığı bir siyasi olay yüzünden okuldan atılmıştır.

Bu dönemde Nihal Atsız ve Alpaslan Türkeş ile birlikte bir süre hapiste kalmış, tahliyesinin ardından eğitimine devam etmek için fakülteye başvurmuş fakat izin alamamıştır. Bunun üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'e hitaben yazdığı "Yüksek makamın alçak vekiline" sözleriyle başlayan dilekçe yüzünden yeniden hapse atılmıştır.

Hapisten çıktıktan sonra Serdengeçti dergisini yayınlamaya başlayan Osman Zeki Yüksel'e yazdığı yazılar sebebiyle birçok dava açılmış ve dergi 33. sayısında kapatılmıştır.

ser.jpg

Yüksel, 1952 yılında Bağrı Yanık adlı bir mizah gazetesi çıkarmıştır. Siyasete ise 1965'te atılmış ve 1969 yılına kadar Adalet Partisi'nden Antalya milletvekilliği yapmıştır. Ancak sert söylemleri partiden ihraç edilmesine sebep olmuştur. Ayrıca milletvekilliği sırasında kravat takmayan Yüksel, bu davranışından dolayı uyarı almış, ikazları dikkate almayınca da genel kurula girişi yasaklanmıştır. Bunun üzerine kravatı beline bağlayıp içeri giren Yüksel, itirazlara ise “Kanunda nereye takılacağı belli değil. İstediğim gibi takarım” sözleriyle karşılık vermiştir.

Yeni İstanbul Gazetesi'nde de yazı yazan Osman Zeki Yüksel 10 Kasım 1983 tarihinde Ankara'da hayatını kaybetmiştir. Cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilmiştir.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum