Netanyahu: BM'de Filistin devleti kurulması kararını Putin önledi

Netanyahu: BM'de Filistin devleti kurulması kararını Putin önledi

Netanyahu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ABD’nin eski Başkanı Barack Obama’nın bir Filistin devleti kurulmasına yönelik girişimini durdurduğunu söyledi.

İsrailli sağcı gazete Israel Hayom, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun birkaç gün önce düzenlenen basına kapalı bir toplantıda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD’nin eski Başkanı Barack Obama’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) 1967 sınırları içinde bir Filistin devleti kurulmasına yönelik kararı geçirme girişimini durdurduğunu söylediğini belirtti.

Gazete olayın Obama’nın ikinci dönem başkanlığının sonunda, Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasından haftalar sonra yaşandığını öne sürdü. Gazete’nin haberine göre “Trump Beyaz Saray’da göreve başlamadan önce Obama yönetimi yasa dışı olarak nitelendirdiği yerleşim birimlerinde inşaatın sona erdirilmesi çağrısında bulunarak İsrail’in -işgal altındaki- Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yerleşim faaliyetlerini durdurmasını ve 1967’den bu yana işgal altında olan topraklarda yasa dışı yerleşim birimleri inşa edilmemesini talep eden 2334 nolu bir BMGK kararının çıkarılmasına yardım etti.”

Yeni Zelanda, Senegal, Venezuela ve Malezya tarafından sunulan karar tasarısı 14 ülkenin desteğini almıştı. ABD kararı veto etmek yerine çekimser kalmıştı.

Israel Hayom gazetesinin haberine göre Netanyahu, 24 Kasım 2016 tarihinde Putin’i arayarak söz konusu kararı “bölgesel istikrarı bozacağı ve İsrail’e zarar vereceği” gerekçesiyle Rusya’nın veto hakkını kullanarak bozması için yardım istemişti. Ancak Putin, Netanyahu’nun talebini reddetmişti. Bununla birlikte söz konusu tarihten 2 ay sonra, Obama’nın başkanlık döneminin bitiminden bir ay önce Obama ve ekibi Güvenlik Konseyi’nde Filistin devletinin kurulmasını öngören bir diğer kararı görüşmek için geri döndüler. Putin’i tekrar arayan Netanyahu, Obama’nın kendisinden intikam aldığına ve karara karşı bir Rus desteğinin Trump yönetiminde Rusya’ya kazanç sağlayacağına dikkat çekerek Rusya Devlet Başkanı’ndan kararı engellemek için yardımcı olmasını istedi. Bu kez ikna olan Putin karara karşı çıkacağına dair söz verdi.

Gazeteye göre Netanyahu, Rusya’nın duruşu hakkında Obama’ya nasıl bir mesaj verileceğini biliyordu ve bu da Obama’nın geri adım atmasını sağlamıştı. Gazeteye göre Netanyahu konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Obama, Rusya’nın Güvenlik Konseyi’nde İsrail’i savunmak amacıyla veto hakkını kullanırsa ABD’nin İsrail’in müttefiki olarak güvenilirliğini ciddi şekilde zedeleyeceğini ve imajının Yahudi toplumu arasında zarar göreceğini fark etti. Bu nedenle girişimini rafa kaldırmaya karar verdi.”

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.