Rusya Suriye'de Türkiye'yi önlerken İsrail'e yol açıyor

Rusya Suriye'de Türkiye'yi önlerken İsrail'e yol açıyor

Rusya, Suriye'de Türkiye'nin hava operasyonları icra etmesine engel olurken İsrail uzun süredir ülkede hava saldırıları düzenliyor.

Rusya, Suriye'de Türkiye'nin hava operasyonları icra etmesine engel olurken İsrail uzun süredir ülkede hava saldırıları düzenliyor.

Rusya'nın bu konuda İsrail'e herhangi bir askeri önlem yahut kısıtlama getirmediği göze çarpıyor.

Türkiye'nin hava harekatı icrasının engellenmesi

Rusya'nın, bölgede aktif bir askeri güç konumunda olan Türkiye'nin hava harekatlarına sürekli bir şekilde engel olduğu biliniyor.

Bu doğrultuda Türkiye Suriye'nin kuzeyinde Türk askerlerinin bulunduğu gözlem noktalarını da, İdlib genelindeki askeri birliklerini de havadan koruyamıyor.

Öte yandan geçtiğimiz gün Esed rejiminin Serakib'deki Türk gözlem noktasını vurmasının ardından Türkiye, rejime yönelik misillemeyi de topçu bataryalarıyla yapmak durumunda kalmıştı.

rushsslzk.jpg

Türkiye Rus engeli nedeniyle Afrin'de bir dönem hava sahasını etkin şekilde kullanamadı

Türkiye'nin Afrin'de YPG/PKK'ya karşı düzenlediği harekat esnasında da, 2018 yılı Şubat ayı başında Rusya hava sahasını kapamak suretiyle bir süre Türkiye'nin PKK'ya yönelik hava harekatı icra etmesinin önüne geçmişti.

Rusya'nın bölgedeki hava savunma sistemlerinin oldukça etkin durumda olduğu biliniyor.

İsrail düzenli olarak Suriye'yi vuruyor

Bu durumun aksine İsrail, Suriye'de düzenlediği hava saldırılarında herhangi bir engelle karşılaşmıyor.

Suriye'nin Dera, Şam, Lazkiye, Hama, Halep gibi illerinde Esed rejimi ve İran'a yönelik düzenlediği hava saldırılarında İsrail şimdiye kadar herhangi bir engelle karşılaşmadı.

Özellikle Rusya'nın yoğun hava savunma sistemi ağının bulunduğu Şam ve Lazkiye'de, bu hava savunma sistemleri devreye girmedi.

İsrail'in Eylül 2018'de Lazkiye'de düzenlediği bir hava saldırısında İsrail uçakları, bir Rus uçağının rejime bağlı sistemlerce düşürülmesine yol açmıştı.

cpt145468906-hd.jpg

İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlediği hava saldırılarından bir görüntü

Bu gibi olaylara rağmen Rusya, bugüne kadar İsrail'in Suriye hava sahasına girerek rahatça hava harekatları icra etmesine engel olmadı.

Rus hava savunma sistemleri İsrail savaş uçaklarına kilitlenmedi, onları taciz etmedi ve hava saldırılarını engellemedi.

Rusya'nın, sahada Astana ve Soçi mutabakatları paralelinde hareket ettiği Türkiye'ye karşı hava sahası kısıtlamasına gidip, İsrail'e karşı herhangi bir önlemde bulunmaması oldukça dikkat çekici.

Suriye'nin kuzeyinde Türk askerlerine yönelik rejim saldırılarının arttığı bir dönemde, Rusya'nın Türkiye'nin bu hava sahasını kullanmasına engel olmaya devam etmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açabilir.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.