"Netanyahu Gazze'de yeni bir savaş istemiyor"

"Netanyahu Gazze'de yeni bir savaş istemiyor"

İsrail'in üst düzey isimlerinin Gazze'de yeni bir savaşa sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Gazze Şeridi’nde yeni bir savaşa sürüklenmeye sıcak bakmıyor.

İsrail’de Başbakan Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gruplarla meydana gelmesi muhtemel bir savaşa karar verecek unsurunu ‘hava kuvvetleri’ olduğunu belirtirken; Savunma Bakanı Liberman ise ülkelerinin ulusal çıkarlarına ters düşeceği gerekçesiyle Gazze Şeridi’nde yeni bir savaşa karşı çıktı.

İsrailli yetkililerin açıklamaları, Gazze Şeridi’nin işgalini ve buradaki Hamas yönetiminin devrilmesini isteyen bakanların taleplerine yanıt olarak geldi. Ayrıca yetkililer İbrani basınında çıkan, “İsrail ile Gazze Şeridi’ndeki silahlı gruplar arasında kötüleşen durumun yakın bir savaşın habercisi olduğu ve Hamas’ın İsrail’i 2014’te olduğu gibi savaşa sürükleyebileceği” yönündeki iddialara da yanıt vermiş oldu.

Kaynakların aktardığına göre Netanhayu, “Bizi askeri bir çatışmaya sürükleyenler, gelecekteki herhangi bir savaşta belirleyici rol oynadıklarından dolayı çok pişman olacaklar” şeklinde konuştu.

Liberman, “İsrail vatandaşları, liderleri ile güven içinde yaşayabilirler. Sorumluluk bilincimiz var ve bu, bizim davranışlarımıza yön veriyor. Savaşa sürüklenmeyeceğiz” dedi.

Yeni bir grup subayla konuşan Liberman, “Karşımda önümüzdeki 10 yılın ekip ve filo liderlerini görüyorum. Ayrıca her türlü senaryoya hazır. Ortadoğu’nun en güçlü hava, deniz ve kara kuvvetleri ile dünya ölçeğinde en iyi savunma gücüne sahip olan bir ordu görüyorum” açıklamasında bulundu. Hamas liderlerine suikast yapmaya verdiği söz ile ilgili kendisine yöneltilen iddialara karşı Liberman, “Biz, sabırsız bir halkız. Savaşın, barışın, arabuluculuğun, kısaca her şeyin bir anda olmasını istiyoruz. Ancak ciddi ve sorumlu bir güvenlik politikası, basının ve toplumun baskısına yanıt olarak verilmemelidir” ifadelerini kullandı.

İsraillilerin ‘yanan uçurtma’ tepkisi

Gazze Şeridi’ni çevreleyen Yahudi kasabalarının sakinleri Cuma günü, “Filistinliler tarafından yaklaşık bir aydır fırlatılan ve üzüm bağlarının, ormanların, ağılların ve 30 bin dönümlük tarlanın mahsulleri ile birlikte yanmasına sebep olan helyum gazlı ‘yanan uçurtmaların’ engellenmesi için” Gazze yolu üzerindeki Aşkelon kavşağında bir gösteri düzenledi. Sloganlar atan göstericiler, “Kassam roketleri nasıl düşürüldü ise yanan uçurtmalara da aynı muamele yapılmalıdır” dedi. Ayrıca göstericiler, yanan uçurtma eylemlerinin karşılığı olarak Hamas’ın ağır bir bedel ödemesini istedi.

Öte yandan, İsrail uçakları Gazze Şeridi’ndeki hedeflere neredeyse her gün saldırılar düzenliyor. Askeri kaynaklar, bombardımanların yerleşim yerlerine gönderilen düzinelerce yanan uçurtmaya yanıt olarak geldiğini söylüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.