Netanyahu’dan acil toplantı: İsrail, Hizbullah dronlarına çözüm arıyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah’ın saldırı dronlarının artan etkisi nedeniyle güvenlik yetkilileriyle acil toplantı yaptı. İsrail basınına göre hükümet, Lübnan’daki kara operasyonlarını genişletmeye hazırlanıyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah’ın saldırı amaçlı insansız hava araçlarının oluşturduğu tehdidi ele almak üzere çarşamba günü üst düzey güvenlik toplantısı gerçekleştirdi.
İsrail gazetesi Israel Hayom’un haberine göre toplantıda, Hizbullah’ın özellikle güney Lübnan’dan gönderdiği FPV tipi dronlara karşı geliştirilen teknik çözümler değerlendirildi.
Haberde siyasi yönetimin, İsrail ordusundan Lübnan’daki kara operasyonlarının derinleştirilmesine yönelik yeni bir plan hazırlamasını istediği ve bu planın önümüzdeki günlerde sunulmasının beklendiği belirtildi.
İsrail’in Kanal 15 televizyonu ise toplantının ana gündem maddesinin mevcut hava savunma araçlarının etkinliğini değerlendirmek olduğunu aktardı.
İbranice yayın yapan medya kuruluşları, özellikle kamikaze tipi dronların kuzey cephesinde görev yapan İsrail birlikleri için en büyük tehdit haline geldiğini yazdı.
Yedioth Ahronoth’a göre Hizbullah’ın saldırı dronları, İsrail ile Lübnan arasında yürürlükte bulunan ateşkese rağmen İsrail ordusunda çok sayıda ölü ve yaralıya yol açtı.
The Washington Post’a konuşan bir İsrailli askeri yetkili ise Hizbullah dronlarının ordunun halen “uyum sağlamaya çalıştığı” bir tehdit olduğunu söyledi.
Yetkili, farklı savunma teknolojilerinin kullanılmasına rağmen “yüzde 100 koruma sağlayacak hiçbir çözüm bulunmadığını” ifade etti.
Yedioth Ahronoth ayrıca İsrail Savunma Bakanlığı bünyesindeki araştırma ve geliştirme birimlerinin dron tehdidine karşı 100’den fazla öneriyi değerlendirdiğini aktardı.
Habere göre değerlendirmeler “trafik ışığı sistemi” ile yapılıyor. Uygun görülmeyen projeler elenirken, “yeşil” kategoride değerlendirilen çözümler doğrudan sahada test ediliyor.
Bu çözümler arasında askerlere birkaç saniyelik ek reaksiyon süresi sağlayan yeni tespit ekipmanları, ağ atan “shotgun” tipi silahlar ve parçalı mühimmat sistemleri yer alıyor.
Washington Post’un aktardığı İsrail askeri tahminlerine göre Hizbullah, güney Lübnan’da yaklaşık 100 drone operatörüne sahip.
İsrail kaynakları, Hizbullah’ın Kasım 2024 ile Mart 2025 arasındaki ateşkes dönemini yeni dron üretimi ve personel eğitimi için kullandığını öne sürdü.
Gazeteye konuşan bir Hizbullah yetkilisi ise örgütün artık düşük maliyetli, yerel olarak üretilen ve üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle geliştirilen dronlara ağırlık verdiğini söyledi.
Yetkili, kolay bulunabilen elektronik parçalarla üretilen bu dronların maliyetinin 300 ila 400 dolar arasında olduğunu belirtti.
İsrail ordusu, 2 Mart’tan bu yana Lübnan’a yönelik saldırılarını sürdürürken, Lübnan makamlarına göre çatışmalarda binlerce kişi öldü ya da yaralandı, yüz binlerce kişi de yerinden edildi.
Çatışmalar, 17 Nisan’da uzatılan kırılgan ateşkese rağmen devam ediyor.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera