Netanyahu'dan Çad'a ziyaret: "Müslüman ülkede saygıyla karşılaşmak memnun edici"

Netanyahu'dan Çad'a ziyaret: "Müslüman ülkede saygıyla karşılaşmak memnun edici"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Çad ziyaretinde 1972’den beri kesilmiş olan diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını duyurdu.

Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu kabulünün ardından düzenlediği basın toplantısında Netanyahu “Çad ile diplomatik ilişkilerimizin yeniden başlatılması için buradayım. Çad, İsrail için çok önemli bir ülke. Çünkü, Afrika’nın geleceği Sahel bölgesinin geleceğiyle bağlantılı. Burada olanlar dünyada olup biten her şeyi etkiliyor." açıklamasında bulundu.

"Çoğunluğu Müslüman olan ülkeden saygıyla karşılaşmak memnuniyet verici"

Çad’ın başkenti N'Djamena’da yapılan görüşmede, Netahyahu "ülkesinin çoğunluğu Müslüman olan bir ülke tarafından saygıyla karşılanmasından duyduğu memnuniyeti" dile getirdi. Netanyahu “İsrail, İslam dünyasında ilerleme kaydetti. Bu, bazıları bizi engellemeye çalışsa da sarf ettiğimiz muazzam çaba sonucunda oldu” dedi.

"Terörizme karşı güçlerimizi birleştirmeliyiz"

Cumhurbaşkanı Debi, “Bu ilişkilerin yeniden başlamasına rağmen Çad, İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecine bağlı kalmaya devam ediyor. Ben, İsrail’in ve Filistin Devleti’nin BM kararlarına uygun olarak diyalog ve müzakerelere öncelik tanıyıp, iki taraf arasında kalıcı barışı sağlama çağrısını yineliyorum” dedi. Debi, “Her ülkede bulunan terörizm karşısında güçlerimizi birleştirmek, ortak tavrımız olmalı.” ifadelerini kullandı.

İsrail ve Çad arasında içeriği açıklanmayan bir dizi savunma ve güvenlik alanında protokol ve işbirliği anlaşmaları imzalandı. Kasım ayında iki ülke arasında silah anlaşmasının olup olmadığı hakkında bir görüş belirtilmemişti. Çad emniyet ve istihbarat güçleri, ülkenin kuzey ve doğusundaki isyanları bastırmak için ordunun İsrail askeri teçhizatı tarafından donatıldığını söyledi.

Netanyahu, ülkeden ayrılmadan önce "Libya ve Sudan ile sınırı olan büyük Müslüman bir ülke olan Çad’a ziyaretinin tarihi bir atılım olduğu ve bu ziyaretin gerçekleştirmeye söz verdiği Müslüman ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi bağlamında atılmış bir adım olduğunu" belirtti.

Debi Kudüs'ü ziyaret etmişti: İsrail uçakları hava sahasında uçmalı

Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, 25 Kasım 2018'de Tel Aviv'e gitmiş daha sonra Netanyahu'nun Kudüs'teki Başbakanlık ofisine geçmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Debi İsrail’in, Sudan dahil olmak üzere, Afrika ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmeye aracılık ederek "İsrail uçaklarının bu ülkelerin hava sahasında uçmasının sağlanması gerektiğini" söylemişti. İdris Debi, ülkelerin İsrail’in uçuş hattını doğrudan harekete geçirme talebine olan iyimser tutumunu ifade ederken, “Ortadoğu’daki artan terörist faaliyetler, Arap ülkeleri ve terörizme maruz kalan İsrail arasında işbirliğini gerektiriyor” açıklamasında bulunmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.