Nijer'de darbe yönetimine karşı ilk 'iç direniş' hareketi başladı

Nijer'de darbe yönetimine karşı ilk 'iç direniş' hareketi başladı

Nijer'de 26 Temmuz'da gerçekleşen darbeye muhalif olan eski bir isyancı lider ve siyasetçi Rhissa Ag Boula, cunta yönetimine karşı ilk iç direniş hareketini başlattı.

Fotoğraf: Rhissa Ag Boula

Nijer'de cunta yönetimine karşı ilk direnişi başlatan eski isyancı ve siyasetçi Rhissa Ag Boula, kurduğu Cumhuriyet Direniş Konseyi'nin (CRR) amacının ev hapsinde bulunan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un tekrar göreve getirilmesi olduğunu açıkladı.

Açıklamaya göre CRR, bölgesel blok olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nu (ECOWAS) ve Nijer'de anayasal düzeni yeniden tesis etmeye çalışan diğer tüm uluslararası aktörleri destekleyecek.

Birkaç Nijeryalı siyasi şahsın da gruba katıldığını duyuran Boula, güvenlik nedeniyle bu kişilerin kim olduğu bilgisini henüz paylaşmadı.

Bu sırada Nijer'deki darbenin liderleri, BM zirvesi öncesi baskılara direnerek salı günü Afrika ve BM elçilerinin ülkeye girişine izin vermedi. 

Rhissa Ag Boula kim?

Boula, 1990'larda ve 2000'lerde Nijer'in kuzeyindeki çölde yaşayan göçebe bir etnik grup olan Tuareglerin ayaklanmalarında başrol oynadı.

Birçok eski isyancı gibi o da Bazum ve selefi Mahamadou Issoufou yönetimleri altında hükümete entegre oldu.

CRR'ye verilen desteğin boyutu şu an için belirsiz olsa da, Boula'nın açıklaması, uçsuz bucaksız kuzeyin büyük bölümünde ticareti ve siyaseti kontrol eden Tuaregler arasındaki etkisi düşünüldüğünde darbe liderlerini endişelendirecek düzeyde. 

Nijer'deki büyük resim ne?

BM, Batılı güçler ve Nijerya gibi ECOWAS üyesi devletler Nijer sivil hükümetinin yeniden kurulmasını istiyor.

Nijer, nükleer enerji yakıtı ve nükleer silah maddesi uranyumun dünyadaki en büyük yedinci üreticisi. Bu da ülkedeki yönetimin kimin elinde olacağını tüm dünya için stratejik bir mesele kılıyor. Demokratik seçimle gelen Bazum, modernleşme ve Batılılaşma yanlısıydı ancak darbe yapan cuntanın Rusya ile bağlantıları mevcut.  

Cunta yanlıları ve karşıtları arasında uluslararası gerilim

Kendileri de benzer darbeler sonrası cuntalar ile yönetlien ECOWAS üyeleri Mali ve Burkina Faso Batı ile ilişkilerini kesti. Bununla birlikte Nijer'in cuntasına destek mesajları açıkladılar ve herhangi bir dış müdahalede Nijer'in yanında savaşma sözü verdiler. 

BM'ye gönderdikleri mektupta, Güvenlik Konseyi'ni Nijer'e karşı herhangi bir silahlı eylem girişimini durdurma çağrısında bulundular. Ortaya çıkan bu durumun ECOWAS'ın dağılması ile sonuçlanabileceği yorumları yapılıyor. 

Washington devrede

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, krize barışçıl bir çözüm bulma çabalarının devam ettiğini ifade etmek için Bazum ile konuştuğunu söyledi.

Twitter'da yayınladığı mesajda Blinken, "ABD, onun ve ailesinin derhal serbest bırakılması çağrısını yineliyor." dedi.

ECOWAS müdahale edebilir

Nijerya Devlet Başkanı ve ECOWAS Başkanı Bola Tinubu, Nijer'deki cunta liderlerine yeni yaptırımlar getirdi ve askeri müdahale dahil tüm seçeneklerin hala masada olduğunu söyledi.

ECOWAS, güç kullanımını son çare olarak düşünse de bloğun savunma bakanları şimdiden olası bir askeri eylem planı üzerinde anlaştılar.

İlk iş olarak ülkedeki Batı birliklerini kovmaya başlayan Nijer cuntası Mali örneğini takip ederek Rus Wagner paralı askerlerini bölgeye davet edebilir. Bu durumda Rusya'nın Sahel bölgesindeki etkisinin güçleneceği ifade ediliyor. 

Nijer sivil hükümetle yapılan anlaşmalar uyarınca Amerikan, Fransız, Alman ve İtalyan birliklerine ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: Euronews

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.