Nijer'in devrik lideri Muhammed Bazum'un sağlık durumuyla ilgili ilk açıklama

Nijer'in devrik lideri Muhammed Bazum'un sağlık durumuyla ilgili ilk açıklama

Batı Afrika ülkesi Nijer’de askeri darbenin ardından gözaltına alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Gözaltındaki Bazum’u ziyaret eden doktoru, Cumhurbaşkanı’nın “zor koşullara rağmen sağlığının yerinde olduğunu” söyledi.

Bazum, eşi ve oğlu ile birlikte 26 Temmuz’dan itibaren başkent Niamey’deki sarayının bodrum katında tutuluyor.

Fransız radyosu RFI’a konuşan doktoru, “Yaşam koşulları gerçekten çok zor. Hala elektrik bile yok” dedi.

Bazum’un serbest bırakılmasına ilişkin uluslararası çağrılar var.

RFI, doktor ziyaretinin darbenin ardından Bazum’un dış dünyayla ilk teması olduğunu aktardı.

63 yaşındaki Bazum’un "endişe verici" miktarda kilo kaybettiği, kronik tıbbi sorunları bulunan 20 yaşındaki oğlunun da tedavisinin yapılmadığı bildirildi.

RFI’nın haberinde, “Doktor, Cumhurbaşkanı ile birlikte oğlu ve eşiyle de konuşabildi. Herkesin iyi olduğunu söyledi. Aynı zamanda üçüne de yemek ve ilaç bıraktı. Ziyaretin ardından Bazoum'un ailesi de rahatladı” ifadeleri yer aldı.

General Abdourahmane Tchiani liderliğinde cuntanın, doktor ziyaretine izin vermesi, uluslararası baskının ardından gerçekleşti.

BM İnsan Hakları Başkanı Volker Turk, tutukluluğun koşullarını insanlık dışı, aşağılayıcı ve uluslararası insan hakları hukukunu ihlal eden şeklinde nitelendirdi.

Babası, annesi ve kardeşinin darbe sırasında Fransa'da tatilde olduğunu söyleyen 34 yaşındaki kızı Zazia, Guardian'a bu hafta ailesinin temiz su veya elektriği olmadığını ve pirinç ve makarna üzerinde yaşadıklarını söyledi.

Darbe esnasında Fransa’da tatilde olan Bazum’un 34 yaşındaki kızı Zazia, İngiltere’de yayın yapan Guardian gazetesine, babası, annesi ve erkek kardeşinin temiz suya ve elektriğe erişiminin olmadığını; pirinç ve makarna ile beslendiklerini söyledi.

Nijer'de askeri cunta 26 Temmuz'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Bazum'u devirdi ve ülke yönetimine el koydu.

Kaynak: BBC Türkçe

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.