Nijerya'da 170 sivilin katledildiği hava saldırısında ABD parmağı

Nijerya'da 170 sivilin katledildiği hava saldırısında ABD parmağı

2017 yılında Nijerya'da yaklaşık 170 sivilin öldürüldüğü hava saldırısında ABD'nin de rol oynadığı ortaya çıkarıldı.

Nijerya ordusu, 17 Ocak 2017 tarihinde ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinin Rann yerleşimi yakınında bir hava saldırısı düzenlemişti.

Boko Haram'ı hedef aldığı iddiasıyla düzenlenen saldırıda bir mülteci kampı vurulmuş, çoğu çocuk yaklaşık 170 sivil yaşamını yitirmişti.

Tepkilere yol açan saldırıya ilişkin gerçekleştirilen soruşturmalar, hava saldırısında ABD'nin de rolü olduğunu ortaya çıkardı.

ABD parmağı ortaya çıktı

The Intercept tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda, saldırının "ABD Nijerya ortak operasyonu" olduğu ortaya çıktı. Saldırıya ilişkin gizli belgelerde ortaya çıkan ilk şüphe, ABD ordusunun söz konusu saldırıya dair soruşturmalar yürüttüğünün ifşa olmasıydı. ABD'nin Nijerya'da yapılan bir saldırıyı soruşturmasının doğurduğu şüpheler, saldırıda ABD'nin de rolü olduğunun ortaya çıkarılmasını sağladı.

Soruşturmalarda ABD'nin hem saldırıya istihbarat sağladığı hem de operasyonel destek sunduğu ortaya çıktı. Savaştan kaçan mültecileri barındıran kampa yönelik saldırıda en az 35 bina yıkılacaktı.

Tüm bunların ötesinde, kampın varlığı ordu güçlerince bilinmesine ve ordunun bölgede konuşlu bulunmasına rağmen saldırının düzenlenmesi, sivil katliamında kasıt olduğu düşüncelerine yol açtı.

ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM), saldırıya dair yürütülen soruşturmadan ne sonuç çıktığına dair herhangi bir bilgi paylaşmayı reddetti.

Ayrıca, saldırıdan yalnızca birkaç ay sonra ABD'nin Nijerya'ya daha fazla savaş uçağı satması da tepkileri artıran bir diğer etken.

ABD'nin Afrika'daki insan hakları ihlallerinin görünmeyen yüzü zaman içerisinde ortaya çıkarken, ABD ordusu ve istihbaratı kıta genelinde faaliyetlerine devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.