Nijerya'da Şii protestocularla polis güçleri çatıştı: En az 2 ölü

Nijerya'da Şii protestocularla polis güçleri çatıştı: En az 2 ölü

Nijerya'da Şii Nijerya İslami Hareketi grubunun protestosunda göstericilerle güvenlik güçleri çatıştı.

Nijerya'nın başkenti Abuja'da, azınlık Şiileri temsil eden İran destekli bir grup olan Nijerya İslami Hareketi (IMN) grubunun protestosunda göstericilerle güvenlik güçleri çatıştı, çıkan olaylarda biri polis, en az iki kişi hayatını kaybetti.

2015 yılından beri cezaevinde olan liderleri İbrahim Zakzaki'nin sağlık problemleri nedeniyle serbest bırakılmasını isteyen Nijerya İslami Hareketi üyeleri ile polis arasında çıkan çatışma sonrası 54 kişi göz altına alındı.

Nijerya polisi, göstericilerin ağır silahlarla güvenlik ekiplerine ve sivillere saldırdığını, bir polisin öldüğünü, üçünün de yaralandığı duyurdu. IMN gençlik kolu liderlerinden Abdullahi Muhammed ise hayatını kaybeden protestocu sayısının 6 olduğunu ve polisin cesetleri sakladığını iddia etti.

IMN üyeleri, başkentte düzenledikleri gösteride yolları kapatıp Nijerya Ulusal Acil Yönetim Ajansı araçlarını ateşe verdi.

Şii din adamı Zakzaki ve destekçileri hedef alınmıştı

Nijerya ordusu, Şiiler'in 12 Aralık 2015'te General Tukur Buratai'nin konvoyunun geçişini engellemesi üzerine Kaduna'ya bağlı Zaria kentindeki Bakiyyetullah Hüseyniyesi'ne operasyon düzenlemişti.

Ordu, Şii din adamı İbrahim Zakzaki ve destekçilerinin hedef alındığı operasyonda 7, İnsan Hakları İzleme Örgütü ise 300'den fazla kişinin öldüğünü iddia etmişti. IMN de en az 700 üyesinin öldürüldüğünü öne sürmüştü.

Operasyonda Zakzaki'nin gözaltına alınması Tahran, Beyrut ve Yeni Delhi'de protestolara neden olmuştu.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.