Nijerya'daki El Kaide yapılanması 'Ensaru' etkinliğini artırıyor

Nijerya'daki El Kaide yapılanması 'Ensaru' etkinliğini artırıyor

El Kaide’nin Nijerya’daki yapılanması olarak bilinen Ensaru grubunun ülkedeki etkinlik alanını artırdığı dikkat çekiyor.

El Kaide’nin Nijerya’daki yapılanması olarak bilinen Ensaru grubunun ülkedeki etkinlik alanını artırdığı dikkat çekiyor.

Tam adı “Cemaatu Ensar el Muslimin fi Bilad el Sudan” olan ve “Ensaru” olarak anılan gruba bağlı medya kaynakları yeni bir videoyu dolaşıma soktu. Ağustos ayında kaydedildiği belirtilen video çalışması geçtiğimiz hafta yayınlandı.

ensaru1.jpg

Ensaru mensubu Ebu Ömer el Muhacir konuşuyor

21 dakikalık videoda Ensaru liderleri ve mensuplarının açıklamaları, grubun faaliyetleri ve sahadaki etkinliklerine dair görüntüler yer alıyor.

Videoda Usame bin Ladin, Eymen ez Zevahiri, Enver Evlaki, Ebu Musab ez Zerkavi, Ebu Musab Abdulvedud, Abdullah Azzam, Ebu Yahya el Libi gibi farklı bölgelerden küresel cihat yanlısı liderlerin yanı sıra, Ebu Katade el Filistini ve Ebu Muhammel el Makdisi gibi isimlerin görüntülerine de yer veriliyor.

Öte yandan grup tarafından yayınlanan bir başka açıklamada da Taliban, Afganistan’daki kazanımları sebebiyle tebrik ediliyor.

Grup adına videoda konuşan isim “Ebu Ömer el Muhacir” iken, bu ismin kim olduğuna dair bir ayrıntı ise paylaşılmıyor. Kişinin künyesinden, bulunduğu bölgenin yerlisi olmadığı anlaşılıyor. Siyahi olan bu kişinin bölgedeki başka bir Afrika ülkesinden olabileceği değerlendiriliyor.

ensaru2.jpg

Bir Ensaru mensubu

Bu ismin konuşmasının ardından videoda Ensaru savaşçılarının eğitim görüntüleri, el yapımı patlayıcı hazırlama anları, grubun üyelerinin günlük hayatları, motorsiklet ve diğer araçlarla saldırı hazırlıklarına yer veriliyor.

ensaru3.jpg

Talim yapan Ensaru üyeleri

ensaru4.jpg

Ensaru üyeleri el yapımı patlayıcı hazırlıyor

Videoda konuşan Ensaru mensupları, bölgede saldırıların devam edeceği mesajını veriyor.

ensaru5.jpg

Ensaru üyeleri eğitimde

Grubun yayınladığı en uzun video çalışmalarından biri olan söz konusu video, diğer El Kaide yapılanmalarında olduğu gibi “Geliyoruz Ey Aksa” ifadeleriyle son buluyor.

ensaru6.jpg

Videoda yer alan motorsikletli Ensaru savaşçıları

Son dönemde Ensaru’nun Nijerya’nın kuzeybatı kesiminde etkinliğini artırması dikkat çekiyor. Ensaru’nun bölgede tırmanan güvensizlik ve kaos ortamını değerlendirerek gücünü artırdığı düşünülüyor.

Geçmişte Boko Haram’a bağlı olarak faaliyet gösteren grup, 2012 yılında bu örgütün eylemlerini onaylamayarak, El Kaide’nin Batı Afrika’daki yapılanmasıyla görüşmeler sonrası Boko Haram’dan bağımsız bir yapı kurduklarını ilan etmişti.

Ensaru Nijerya’nın yanı sıra Irak, ABD, İngiltere ve Yeni Zelanda tarafından “terör örgütü” olarak kabul ediliyor. Grubun etkinliğini artırmasıyla, Ensaru’yu “terörist” ilan eden devletlerin artacağı tahmin ediliyor.

ensaru7.jpg

Videoda konuşan Ensaru üyeleri

Cihat yanlısı gruplar uzun süredir Batı Afrika’daki etkinliklerini bölgenin iç kesimlerinden sahil şeridine doğru uzatma stratejisi izliyor. Batı Afrika’nın özellikle sahil şeridinde, başta Fransa ve İngiltere olmak üzere Batılı güçlerin çıkar merkezleri ve turistik alanlar mevcut. Cihat yanlısı grupların hedefinde bu merkezlerin yanı sıra, bölge genelinde cihat yanlılarına karşı ittifaklara dahil olan ülkeler de var.

ensaru8.jpg

Videoda yer alan Ensaru mensupları

El Kaide’nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) son süreçte etkinliğini Burkina Faso, Fildişi Sahili ve Benin gibi ülkelere yaymıştı. Bu kapsamda saldırılarını artıran ve etkinlik alanını yayan El Kaide’nin, Nijerya’nın batısı ile doğrudan kara bağlantısı kurması halinde, Ensaru’nun var olan kapasitesinin daha da artacağı ve bölgede daha büyük bir nüfuz kurulabileceği düşünülüyor.


Orijinal içerik 24 Aralık 2021 tarihinde Halid Abdurrahman'ın şahsi bloğunda yayınlanmıştır.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.