Norveç Molla Krekar'ı 'koronavirüsün merkezi' olan İtalya'ya iade etti

Norveç Molla Krekar'ı 'koronavirüsün merkezi' olan İtalya'ya iade etti

Norveç hükümeti, 'Molla Krekar' olarak bilinen Irak doğumlu Kürt İmam Necmeddin Farac Ahmed'i, koronavirüs salgınına rağmen İtalya'ya iade ettiğini duyurdu.

Norveç hükümeti, İtalya’da 'terör eylemleri planlama' suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırılan, 'Molla Krekar' olarak bilinen Irak doğumlu Kürt İmam Necmeddin Farac Ahmed'i, koronavirüs salgınına rağmen İtalya'ya iade ettiğini duyurdu.

İtalya, halihazırda dünyada koronavirüsün en fazla can aldığı ülke niteliğinde.

İtalyan makamları, kontrol edilemeyen bir hızla yayılan salgının önünü alamıyor.

"Utanç verici bir durum"

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Norveç Adalet Bakanı Monica Maeland, "Krekar artık Norveç'te değil, İtalya'ya iade edildi. İtalya kendisine sorumlu bir şekilde davranılacağının garantisini verdi." dedi.

Euronews'in haberine göre, Molla Krekar'ın avukatı Brynjar Meling ise bunu 'utanç verici' bir durum olarak niteledi.

63 yaşındaki Molla Krekar, 1991'den bu yana Norveç'te ailesi ile birlikte mülteci statü altında yaşıyordu.

Roma, Molla Krekar’ı "Avrupa'ya yönelik terör eylemleri hazırlığı içinde olma" iddiasıyla yargılamış ve hakkında 12 yıl hapis cezası verilmişti.

Norveç'in Molla Krekar’ı İtalya'ya iade girişimi daha önce de yaşandı. Norveç, 2003 yılında Molla Krekar’ı "ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit" olarak kabul ediyordu, Irak'a iadesi için kovuşturma işlemlerini başlatıldı. Ancak iade işlemi, Irak'ta idam cezası bulunduğu için engellendi.

Molla Krekar, ABD'nin terör örgütü kabul ettiği cihat yanlısı Kürt grup Ensar el İslam'ın kurucularından biri.

Oslo Bölge Mahkemesi, 2016 yılında Molla Krekar'ın İtalya’ya iade edilmesinin önünde her hangi bir engel bulunmadığına hükmetmişti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.