Ensar el İslam'ın kurucusu Molla Krekar kimdir?

Ensar el İslam'ın kurucusu Molla Krekar kimdir?

Ensar el İslam kurucusu

Kürt din adamı ve siyasi lider Molla Krekar, 7 Temmuz 1956 tarihinde Irak'ın Süleymaniye şehrinde doğdu.

Necmeddin Farac Ahmed ismiyle de tanınan Molla Krekar, Irak'ta eğitim aldı.

Arapça üzerine Süleymaniye'de okuduğu okuldan 1982 yılında mezun olan Molla Krekar, bir süre sonra hem eğitim almak, hem de Afganistan'da Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katılmak üzere Pakistan'a gitti.

Pakistan'da İslam hukuku alanında eğitim gören Molla Krekar, Abdullah Azzam'ın da aralarında bulunduğu önde gelen isimlerle tanıştı ve bu kişilerden dersler aldı.

Doktorasını Sind Üniversitesi'nde yaptı. Doktora tezinin konusu ise "Musa Aleyhisselam Kısssasında Davet Metodolojisi" idi.

1988 yılında ülkesine geri dönen Molla Krekar, burada faaliyetlerine devam etti. Afganistan'daki askeri tecrübeleri doğrultusunda, Şeyh Osman adlı Kürt liderin öncülüğündeki Kürdistan İslami Hareketi'nin askeri kanadının başına getirildi.

1991 yılında Molla Krekar ilk kez, bölgedeki baskılardan kurtulmak için ailesini Norveç'e yerleştirmek üzere ülkeye gitti. Daha sonra daimi olarak buraya yerleşecekti. Eşi ve dört çocuğu Norveç vatandaşlığı alırken kendisi alamadı.

1995 yılında, grubun "planlama ve uygulama ofisi" liderliğine atandı. Molla Krekar, Kürdistan İslami Hareketi'nin gayesini "Baas rejimini devirmek ve Irak'ta bir İslam rejimi kurmak" olarak açıklıyordu.

Mensubu bulunduğu grubun, Kürdistan Yurtseverler Birliği ile ittifaka girmesi sonrası, destekçileri ile birlikte bu gruptan ayrıldı. Ayrılan kişiler, bölgedeki diğer İslami ve cihat yanlısı gruplarla birleşerek 2001 yılında Irak'ta Ensar el İslam adlı cihat yanlısı Kürt grubu teşkil etti.

ABD'nin Irak işgalinin hemen öncesinde ve işgal sırasında öncelikli olarak hedef alınan grup da Ensar el İslam oldu. ABD'nin saldırıları sonrası önemli bir darbe alsa da grup varlığını bugüne dek sürdürdü.

Molla Krekar 2003 yılında tamamen Norveç'e yerleşti. Burada geçen yıllarında Ortadoğu, cihat, El Kaide, Usame bin Ladin gibi konularda ses getiren röportajlarıyla gündeme geldi.

Bir röportajında Usame bin Ladin'den "İslam ümmetinin tacında bir mücevher" olarak bahsetti.

krekar.jpg

Molla Krekar, avukatları Brynjar Meling (solda) ve Arvid Sjoedin (sağda) ile birlikte Oslo'da mahkeme salonunda, Mart 26, 2012

Kürt lider burada Irak'a iade edilme tehlikesiyle de karşı karşıya olarak hayatına devam etti. 2004 yılında 'Gölge CIA' olarak anılan araştırma kuruluşu Stratfor, Molla Krekar hakkında "Krekar Irak'a vardığında, bu ABD ve Ürdün yönetimlerinin büyük çıkarına olacak" ifadesini kullanmıştı.

Norveç'teki hayatı boyunca Molla Krekar birçok kez gözaltına alındı, tutuklandı ve serbest bırakıldı. Molla Krekar'a yönelik 2010 yılında bir suikast girişimi de gerçekleştirildiyse de, Krekar saldırıdan yara almadan kurtuldu.

Cihat yanlısı lider hakkında 2019 yılı Temmuz ayında İtalya'da terör suçlamasıyla 12 yıl hapis cezası verildi.

Hapis cezası hükmünün ardından Krekar Norveç'te tekrar tutuklandı. Molla Krekar'ın, Irak'a gönderileceğinden endişe ederek İtalya'ya sınırdışı edilmek istemediği biliniyor.

Norveç, 26 Mart 2020 tarihinde Molla Krekar'ı, koronavirüs krizinin en çok etkilediği ülke olan İtalya'ya sınırdışı etti.

Norveç'in salgına rağmen takındığı tutum insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

İtalya'ya iade edilmesinin ardından Molla Krekar'ın son durumuna ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

Molla Krekar Kürtçe, Arapça, Farsça, Norveççe ve İngilizce bilmektedir.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.