NYT: Hamas 7 Ekim'de İsrail'in nükleer füzelerinin olduğu üssü vurdu

NYT: Hamas 7 Ekim'de İsrail'in nükleer füzelerinin olduğu üssü vurdu

Filistinli grupların 7 Ekim saldırısında ateşlediği füzelerden birinin İsrail'in nükleer silahlarının bulunduğu bir üssü hedef aldığı belirtildi.

New York Times'ın saldırı sonrasında yaptığı görsel incelemeye göre, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırı sırasında ateşlediği roket, İsrail'in nükleer başlık kapasiteli füzelerinin bulunduğu bir askeri tesisi vurdu.

New York Times'ın (NYT) haberine göre, "Füzelerin kendileri isabet almamış olsa da, İsrail'in orta kesimindeki Sdot Micha üssüne düşen roket, füze depolama tesislerine ve diğer hassas silahlara doğru yayılan bir yangına yol açtı."

NYT'nin haberi şöyle devam ediyor: "İsrail nükleer cephaneliğinin varlığını hiçbir zaman kabul etmedi, ancak İsrailli muhbirler, ABD'li yetkililer ve uydu görüntüleri analistleri ülkenin en azından az miktarda nükleer silaha sahip olduğu konusunda hemfikir."

Ancak NYT'nin haberinde Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'nun Nükleer Bilgi Projesi'ne atıfta bulunularak üste büyük olasılıkla 25 ila 50 adet nükleer kapasiteli Jericho füze rampası bulunduğu tahminine yer veriliyor. Uzmanlar ve gizliliği kaldırılmış ABD hükümet belgeleri İsrail'in Jericho füzelerinin nükleer başlıklarla donatıldığını gösteriyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunun Füze Tehdidi projesine göre İsrail'in Jericho 3 füzesi 15-16 m uzunluğunda ve 1.56 m gövde çapına sahip olduğu tahmin edilen katı yakıtlı bir orta menzilli balistik füze. 29.000 kg kalkış ağırlığına ve 1.000 ila 1.300 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olduğu tahmin ediliyor.

Haberin detaylarına göre bahsi geçen füzenin 750 kg'lık bir nükleer savaş başlığı ile donatıldığı bildirilmekte ve menzilinin 4.800 ila 6.500 kilometre arasında olduğu ifade edilmekte.

NYT raporunda şöyle denilmektedir: "Daha önce bildirilmeyen Sdot Micha saldırısı, Filistinli grupların İsrail'in nükleer silahlarını barındırdığından şüphelenilen bir bölgeyi vurduğu bilinen ilk olaydır. Filistinli silahlı grupların ise hedef aldıkları üssün ayrıntılarını bilip bilmedikleri belli değil.

Her şeye rağmen, İsrail'deki en hassas askeri yerlerden birinin hedef alınması, 7 Ekim saldırılarının kapsamının daha önce bilinenden daha büyük olabileceğini ve roketlerin İsrail'in "sıkı korunan" stratejik silahlarının etrafındaki hava sahasına girebileceğini gösteriyor.

Raporda saldırının niteliği ayrıntılı olarak açıklanmış ve şöyle denmiştir: "Roket üssün sınırları içinde, Jericho füze tesisinin, büyük bir radar sisteminin ve hava savunma füze bataryasının bitişiğindeki küçük bir vadiye düştü. Patlama kısa sürede sık ve kuru bitki örtüsünde yangın başlattı."

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları öncülüğündeki Filistinli grupların 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırı sabahın erken saatlerinde İsrail yerleşimlerini hedef alan çok sayıda füze atışıyla başlamıştı.

Öte yandan İsrail'in 7 Ekim'deki saldırının ardından Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı hedef gözetmeyen bombardımanlarda şu ana dek 16.000 Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.