NYT: İstanbul kararı yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdı

NYT: İstanbul kararı yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdı

New York Times gazetesi, Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul'daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararına ilişkin haberinde, kararın 'yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdığı' yorumunu yaptı.

New York Times gazetesi, Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul'daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararına ilişkin haberinde, kararın "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ezici bir mağlubiyeti sildiği, ancak sosyal kargaşa ve yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artırdığı" yorumunu yaptı.

Carlotta Gall imzalı haberde, "Ülkenin en büyük şehri ve ticari merkezi İstanbul için eşi benzeri görülmemiş mücadele, Erdoğan ve partisi için kaybın ne kadar derin bir yara açtığının altını çiziyor" denildi.

Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkent Ankara'nın yanı sıra Türkiye'nin güneyindeki önemli bazı endüstri kentlerini de kaybettiği hatırlatılan haberde şu ifadeler yer aldı:

"Ancak siyasi üssü ve arka bahçesi olmasının yanı sıra ailesi ve yakın çevresi için zenginlik ve prestij kaynağı olan İstanbul'un kaybı, özellikle acı vericiydi."

Muhalefetin, İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi talebini, Erdoğan'ın ve partisinin seçmenlerin iradesini hiçe sayma girişimi olarak yorumladığı kaydedilen yazıda, tartışmalı seçim bölgelerinde yapılan yeniden sayımlarda sonucun değişmediği hatırlatıldı.

'YSK'nın kararı baskıya karşı savunmasız oldukları şüphesini pekiştirdi'

Yüksek Seçim Kurulu'nun Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi çağrısını reddedeceğine ilişkin muhalefette bir umut olduğu belirtilen yazıda, "(YSK'nın) kararı, kurulun üyelerinin görevlerini Erdoğan'ın partisine borçlu oldukları ve baskıya karşı savunmasız oldukları şüphesini pekiştirdi" denildi.

YSK Başkanı ve üyelerinin görev sürelerinin AK Parti'nin verdiği yasa teklifiyle 2018'de bir yıl daha uzatılması nedeniyle kurumun bağımsızlığının muhalefet tarafından sorgulandığı belirtilen haberde, kararın 4'e karşı 7 oyla alındığı da kaydedildi.

Haberde, Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde Türkiye Araştırmaları Programı'nın direktörü olarak görev yapan Soner Çağaptay'ın yorumlarına da yer verildi.

"Türkiye'de ilk özgür ve adil seçimlerin yapıldığı 1950'den beri demokratik seçimlerin ilk kez bu kadar fazla tahribata uğradığını" belirten Çağaptay, "Bu Türkiye için üzücü bir gün" dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.