'Öğrenci andı' tartışmaları nasıl başladı?

'Öğrenci andı' tartışmaları nasıl başladı?

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında öğrenciler tarafından okunan 'Andımız'ı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti.

Danıştay 8’inci Dairesi’nin ‘Öğrenci andı okutulsun’ kararı tartışmalara sebep oldu.

Danıştay'ın bu kararına siyasi parti, sendika ve Milli Eğitim Bakanlığı'ından "Uygulamanın kaldırılmasına ilişkin değişikliğin hukuksal temellere dayanmadığı" gerekçesiyle tepki geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) oy çokluğuyla verilen ve daire başkanının muhalif kaldığı kararı, bir üst kurul olan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nda temyiz edecek.

Karara siyasetçilerden farklı tepkiler geldi. MHP, genel merkez binasına 'öğrenci andı' afişi asarken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, karar için “Danıştay idarenin yerine geçti” eleştirisini yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı: Karar kesinleşmedi, süreç devam ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 5 yıl önce kaldırılan ve önceki gün ‘Öğrenci andı okutulsun’ kararı veren Danıştay 8’inci Dairesi’ne tepki gösterdi. MEB’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İlköğretim kurumlarında ‘Öğrenci andı’ okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1’inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Danıştay 8’inci Dairesi, 24 Nisan 2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir."

Aksi yönde düzenleme yapılmazsa 'Andımız' tekrar okutulacak

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 46’ncı maddesine göre MEB, iptal kararının tebliğinden itibaren 30 gün içinde temyize gidebilecek. MEB’in temyiz itirazı reddedilirse Daire’nin iptal kararı kesinleşecek. Aksi yönde yeni bir düzenleme yapılmazsa 30 gün içinde karar uygulanarak 'öğrenci andı' okullarda tekrar okutulacak.

Danıştay'ın açıklaması

"Öğrenci andı’nın okullarda okutulmasına ilişkin düzenlemenin kaldırılmasını gerektirecek bilimsel gerekçe olmadığı" savunulan kararda, andın okutulmasına neden olan toplumsal değer yargılarının ve ilkelerin değişemeyeceğine vurgu yapıldı. Öğrenci andının milli eğitimin temel ilkeleri için gerekliliği açıklanırken şöyle denildi:

"Öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir."

"Danıştay anayasayı çiğnedi"

Yüksek Mahkeme'nin hükmünü eleştiren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül "Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilaf giderir" dedi. Anayasaya göre Danıştay'ın, yerindelik denetimi yapamayacağını belirtti.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ Anayasa'nın çiğnendiğini öne sürdü.

TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop da tepkisini "Eski ideolojik korumacılık günleri geri mi dönüyor?" sözleriyle dile getirdi.

MHP'den 'öğrenci andı' paylaşımı

AK Partili isimler karar nedeniyle Danıştay’a tepki gösterirken Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin resmi Twitter hesabından ise ‘Ne mutlu Türküm diyene!’ mesajıyla bir fotoğraf paylaşıldı. Fotoğrafta, MHP Genel Merkezi’nin binasına asılmış dev afişte 'öğrenci andı'na yer verildi.

Akşener Adalet Bakanı'na tepki gösterdi

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de 'öğrenci andı' kararıyla ilgili açıklama yaptı. Mesajında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e tepki gösteren Akşener şöyle dedi:

Başta Sayın Bakan olmak üzere 'öğrenci andı' ile ilgili Danıştay kararına çemkirenler, Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı rahatsız oluyorlar?

CHP: Sizi rahatsız eden ne?

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç:

"Yargı yanlış yapmıştır. Bu kararı tanımıyoruz, arkasında durmayacağız’ diyorlar. Danıştay’ı töhmet altında bırakmak doğru değil. Sizi rahatsız eden nedir? Burada değiştirmek istediğiniz şey nedir? Türkiye’nin iradesini küçük düşüren bu metinde hangi nokta vardır? Türk’ün çalışkanlığı mı sizi rahatsız ediyor?

Türk Eğitim-Sen'den açıklama

Öğrenci andının okullara dönmesi için davayı açan Türk Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada Danıştay’ın kararına Türk milletinin sahip çıktığı belirtildi. Genel Başkan Talip Geylan şu ifadeleri kullandı:

"Öğrenci andının yeniden okullarda okutulmasıyla ilgili yargı kararı hakkında Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini temenni ediyoruz. Toplumun talebini görmezden gelmek, yargı kararını hiçe saymak toplumun beklentilerinden, ihtiyaçlarımızdan, ülkemizin milli birlik ve beraberlik ruhundan uzak bir yaklaşım olacaktır.”

Eğitim Bir-Sen: 'Militarist bir toplum düzeni'

Eğitim Bir-Sen, karara 81 ilde basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın açıklamasında "Militarist toplum kurma özleminin ürünü olan andın tekrar hortlatılması sonucunu doğuracak bu kararı kabul etmediğimizi dile getiriyoruz. Danıştay’ın aldığı bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir" dedi.

Karamollaoğlu: Mahkemenin aldığı karara uyulur

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, Danıştay'ın verdiği kararı inceleme zamanı bulamadığını belirterek, "Mahkemenin aldığı bir karar varsa ona uyulur herhalde. Ama bir değişiklikte yapılabilir artık onu nasıl olacak hükümet takdir edecek herhalde" dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.