Oğul Şah Mesud'dan Afganistan'da Taliban'a karşı 'iç savaş' tehdidi

Oğul Şah Mesud'dan Afganistan'da Taliban'a karşı 'iç savaş' tehdidi

Afganistan'ın geçmişindeki önemli isimlerden Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud, ülkede iç savaş tehdidinde bulundu.

Afganistan'ın geçmişindeki önemli isimlerden Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud, ülkede iç savaş tehdidinde bulundu.

Fransa'nın başkenti Paris'te France 24'e konuşan Ahmed Mesud, 29 Şubat 2020 tarihinde ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmayı bir hata olarak niteledi.

Mesud Afganlar arası görüşmelerin de başarısız ilerlediğini savunarak, ABD'nin Afganistan'dan 'erken' çekilmesinin "kaos, şiddet ve iç savaşa" neden olacağını savundu. Mesud, ABD'nin Mayıs ayında çekilmemesi ve sabırlı olması gerektiğini söyledi.

Taliban'ın demokrasi ve kadın hakları gibi değerleri kabul etmeyeceğini söyleyen Mesud, kendilerinin ise bu değerler için savaştığını belirtti. Mesud ayrıca Afganistan'da adem-i merkeziyetçi, bölünmüş bir yapı kurulması gerektiğini ve bunun tek çözüm olduğunu savundu.

Oğul Şah Mesud kimdir?

Ahmed Şah Mesud'un oğlu olan Ahmed Mesud 1989 yılında doğdu.

Şah Mesud'un tek oğlu olan Ahmed, babasının ölümünün ardından İran ve İngiltere'de eğitim gördü.

İngiltere'de 7 yıl kalan Ahmed, burada Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'nden mezun oldu.

Arap dünyasında, Batı'da ve Türkiye'de de zaman geçirdiği ifade edilen Ahmed, Uluslararası Siyaset alanında yüksek lisans yaptı.

2016 yılında Afganistan'da babasının adına kurulan Mesud Vakfı'na CEO olarak seçildi.

Ahmed, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine dair tartışmalar artarken, ABD sonrası dönemde Taliban'a karşı cephenin önde gelen isimlerinden biri.

Özellikle son dönemde Taliban'a karşı söylemlerini sıklaştıran ve Kuzey İttifakı'nı yeniden toparlayan oğul Mesud'un, olası iç savaşta Taliban'a karşı en aktif isimlerden biri olması bekleniyor.

‘Pençşir Aslanı’

Batılı işgal güçleri ve savaş ağalarının kıskacında bulunan Afganistan’da, ‘Pençşir Aslanı’ lakabı ile bilinen Ahmed Şah Mesud Taliban karşıtı klikler için hala sembolik bir isim.

1980’li yıllarda Sovyet işgaline karşı mücadele veren Ahmed Şah Mesud, ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından Taliban’a karşı savaşmaya başlamıştı. Önce İran sonra ABD ile yakın ilişkiler kuran Mesud, İslam Emirliği’ne karşı Batı dünyasının desteğini almıştı.

Oğul Mesud, sakal stili ve taktığı Afgan şapkası pakol ile görüntü olarak da babasını andırıyor. Babası suikaste uğradığında 12 yaşındaydı ve bu olaydan iki gün sonra 11 Eylül saldırıları gerçekleşti. Saldırının olası bir Afganistan işgalinde, ABD’nin savaş müttefiki Ahmed Şah Mesud’un ortadan kaldırılması amacı taşıdığı düşünülüyordu.

Mesud, babasının ölümünün ardından İran’daki okulunu bitirdi ve İngiltere’de askeri akademide eğitim gördü.

"ABD giderse ülkeyi Taliban ele geçirir"

Mesud, Afganistan’daki siyasi sistemin kusurları göz önüne alındığında ABD ve Taliban arasında varılacak bir anlaşmanın, ülkenin tamamen Taliban kontrolüne gireceği bir süreci tetikleyeceği görüşündeydi.

Bir süre önce AFP'ye verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

“Afganistan’da gücü dağıtan, tek bir merkezde toplamayan bir sisteme geçmediğimiz sürece asla problemlerimizi çözemeyiz.”

shah.jpeg

Ahmed Mesud

“Taliban’a bir başarı ve zafer hissi kazandırmak… Bu gerçek endişe, onların meşrulaşması, terör gruplarının tüm dünyaya yayılması için onlara umut aşılamak gerçek endişemiz.”

‘Kuzey İttifakı’ yeniden kuruluyor

Kabil’in kuzeyindeki Pençşir bölgesinde ve başka yerlerde bazı milis grupların, ABD sonrasına hazırlık yaptığı ve tekrar silahlandığı bildirildi. Kuzey İttifakı benzeri bir yapılanmanın gerekliliğine dikkat çeken Mesud, “Malesef hükümetin Taliban’la savaşabilme kapasitesi bulunmuyor.” şeklinde konuşmuştu.

1996’da Afganistan’da İslam Emirliği’nin ilan edilmesinin ardından, ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif’i geçici başkent ilan eden gruplar Kuzey İttifakı adı altında Taliban ile savaşa girişmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.