Ömer Halid Horasani kimdir?

Ömer Halid Horasani kimdir?

Ömer Halid Horasani kimdir?

Pakistan Talibanı'nın (TTP) üst düzey yöneticilerinden  Ömer Halid Horasani, asıl ismiyle Abdulveli Mohmend.

Horasani, Pakistan'ın Afganistan sınırındaki Mohmend bölgesinde, bir Peştun kabilesinde, 1980'li yılların başlarında dünyaya geldi.

İlk ve orta düzey eğitimini bölgede tamamladıktan sonra Pakistan'ın Karaçi kentindeki yüksek düzeyli İslami eğitim veren medreselere katıldı. Burada uzun süre din eğitimine devam etti.

Bölgedeki savaşa katılmadan önce, gazetecilik ve şairlik gibi çeşitli işlerle meşgul oldu. Keşmir'de ve Afganistan'da da savaştı. Özellikle 2001 yılı sonrasında Afganistan'daki ABD işgaline karşı savaşta yer aldı.

2007 yılında ABD'ye ve İslamabad yönetimine karşı savaşmak üzere, daha önce Afganistan'da savaşmış olan Peştun kabile üyelerince kurulan TTP'nin kurucu isimleri arasında yer aldı.

TTP çatısı altında birçok saldırıyı komuta ettikten sonraki süreçte dikkat çekici bir askeri lider olarak öne çıktı.

Horasani'nin başına bölgedeki faaliyetleri sebebiyle ABD tarafından 3 milyon dolar ödül konuldu. ABD'nin bölgedeki önemli müttefiki Pakistan yönetimi de Horasani'yi kırmızı listeye dahil etti.

2014 yılında Horasani, TTP içerisindeki ayrışma sürecinde, grubun çatısı altında kendisine bağlı bir alt grup olan Cemaatu'l Ahrar'ı teşkil etti. Bu yapı, TTP'nin merkezince ihraç edildi. Pakistan'ın operasyonları sonrası TTP zayıflarken, Horasani'nin grubu bir süre, bölgede yeni varlık göstermeye başlayan IŞİD ile ilişki içine girdi. Ancak çok kısa bir süre sonra, 2015 yılında IŞİD ile olan yakınlığını sonlandırdı.

2007'den bugüne uzanan çatışma sürecinde ABD zaman zaman Horasani'yi öldürdüğünü iddia etse de iddialar kısa süre sonra yalanlanacaktı.

Horasani'nin grubu, 2020-2021 döneminde yeniden yapılanmakta olan TTP'ye tekrar katıldı.

Ömer Halid Horasani, 7 Ağustos 2022 gecesi Afganistan'ın doğusundaki Paktika vilayetinde Pakistan istihbaratına bağlı oldukları değerlendirilen ajanlarca düzenlendiği belirtilen bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.