Özbekistan yönetimi kamu çalışanlarını zorla pamuk hasadına yolluyor

Özbekistan yönetimi kamu çalışanlarını zorla pamuk hasadına yolluyor

Özbekistan'da birçok kamu çalışanı pamuk tarlarına zorla hasat için gönderildi.

Özbekistan'ın bazı bölgelerinde, 14 Eylül'de pamuk hasadı başladı. Özbek yetkililerinin bu yıl mahsul toplamak zorunda kalmayacaklarına dair verdiği sözlere rağmen, bazı kamu kuruluşlarının çalışanlarından pamuk toplamaları istendi.

Dunyabulteni'nin haberine göre, Andican'da bazı kamu kuruluşlarının çalışanları pamuk toplamak için tarlalara gönderildi. Andican Bölgesel Elektrik Ağı İşletmesi çalışanlarına, “pamuk hasadına gönüllü olarak katılım” makbuzları dağıtıldı.

Çalışanlardan biri, “Kendi isteğimizle pamuk toplayacağımıza dair makbuzları yazmak zorunda kaldık” dedi.

Andican Bölgesel Elektrik Şebekesi Şirketi çalışanlarına 6 Eylül'de gönderilen mesajın metni “Sevgili meslektaşlarım, bugün işe gelip 2019’da pamuk hasadına gönüllü katılım konusunda bir makbuz yazdıklarını” söylüyor.

Andijan Bölgesel Elektrik Ağları İşletmesi çalışanları.“Zorla çalıştırmanın bittiğini söylediler. Ama bize pamuk toplamaya gitmemiz gerektiğini söylediler. Erkekler bu durumu bir şekilde idare edebilir, ancak kadınlarımız ailelerini evde bırakarak 15 günlük bir vardiya yapmaya zorlanıyor. Nasıl yani, kadınlar çocuklarını evde nasıl bırakıp pamuğa binebilir? Bize: “Pamuk toplayın ya da 500 bin (50 ABD Doları) ile 1 milyon emir (100 dolar) arasında ödeme yapın. Nasıl ödeyebiliriz? Çünkü aylık maaşımız sadece 1 milyon Emirdir. Sorunumuzu kim dinleyecek?” dedi 

Fargonaazot çalışanlarına göre, yönetim pamuk toplamayı reddetmesi durumunda işten çıkarılma tehdidinde bulundu.

Fargonaazot çalışanları, "Yönetim bize şunları söylüyor: Ya kendi isteğinizin pamuğuna gittiğinizi yazıyorsunuz ya da çalışmaya hoşça kal diyorsunuz. Bunlar ne zaman bitecek? Sabrımız sona eriyor” dedi.

Özbekistan'ın zorla çalıştırmayı ortadan kaldırmak için bir dizi yasa kabul etmesine rağmen, vatandaşlar pamuk hasadı için zorla gönderilmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Ulusal Muhafız Askeri Teknik Enstitüsü, İçişleri Akademisi ve Özbekistan Yüksek Askeri Gümrük Enstitüsü'nün görevlileri, pamuk koleksiyonuna gönüllü katılım için makbuz yazmak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Ve Andican bölgesinin Boz ilçesinde Temmuz ayında, sıradan vatandaşlardan pamuk toplayacaklarına dair makbuzlar alınmaya başladı.

12 Ağustos'ta düzenlenen bir video konferansta, Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev tarafından resmi olarak okul öğrencilerine, öğretmenlere ve bütçe örgütlerinin çalışanlarına pamuk toplamaktan muaf tutuldu. Bu karar, ABD Çalışma Bakanlığının, Özbekistan'ı mal üretiminde çocukları zorla çalıştıran ülkeler listesinden çıkarmasından sonra gerçekleşti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.