'Pakistan drone'ları Veziristan'da sivilleri vurdu' iddiası

'Pakistan drone'ları Veziristan'da sivilleri vurdu' iddiası

Pakistan ordusunun Güney Veziristan'da düzenlediği insansız hava aracı saldırısında üç sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Pakistan ordusunun kabile bölgelerinden Güney Veziristan'da düzenlediği insansız hava aracı saldırısında üç sivilin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, 28 Eylül günü Güney Veziristan'ın Sarvekay bölgesi yakınlarında, Pakistan ordusuna ait bir drone saldırı düzenledi.

Ordu güçleri saldırının Pakistan Talibanı'nı (TTP) hedef aldığını öne sürerken, bölge kaynakları saldırıda sivillere ait bir evin vurulduğunu kaydetti.

Yerel kaynakların aktardığı bilgise hedef alınan evde biri kadın ikisi çocuk en az 3 sivilin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

TTP tarafından yapılan açıklamada ise saldırıda hedef alınan noktada kendi mensuplarının bulunmadığı ifade edildi.

Gerçekleştirilen drone saldırısı, Pakistan'ın uzun süre sonra bu şekilde düzenlediği ilk saldırı olarak kayda geçti.

TTP'nin bölgede yeniden güç kazanmasının ardından Pakistan ordusunun saldırılarının artacağı tahmin ediliyordu.

Pakistan'ın kabile bölgelerinden Güney Veziristan'da geçmiş dönemde ABD'nin düzenlediği drone saldırılarında da çok fazla sivil hayatını kaybetmişti.

TTP yeniden güç kazanıyor

2014 yılının ardından ABD ve Pakistan'ın Zarb-i Azb Operasyonu sonrası Pakistan sınırından büyük ölçüde çıkarılan TTP ve yabancı güçler, uzun süre eski gücüne kavuşamadı. Yabancı savaşçılardan müteşekkil gruplar halen bölgeye dönemezken, birçoğu Afganistan içlerinde faaliyet göstermeye başladı.

TTP saldırıları, özellikle 2018 yılından sonra artmaya başlarken, 2020 yılı hem siyasi hem de askeri açıdan TTP için yeniden yükseliş yılı oldu.

2020 yılı içerisinde TTP, kabile bölgelerindeki saldırılarını artırırken, grubun tek bir çatı altında birleştirilmesi için ciddi çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalara, Müftü Ebu Mansur Asım (Nur Veli Mesud) liderliğindeki TTP'nin merkezi yapılanması öncülük etti.

Son süreçle beraber TTP, Zarb-i Azb öncesinde dahi ulaşamadığı bir siyasi genişliğe ulaşmış oldu. 2014'ten önce TTP'den ayrı olan yapıların da ana gruba katılması, bölgede yapının yeniden güçleneceği tahminlerine yol açıyor.

TTP saldırılarının şiddetlenmesiyle, Pakistan hükümeti güçlerinin özellikle Afganistan sınırındaki bölgelerde kontrolü kaybedebileceği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.