Pakistan: Keşmir'de askeri seçeneğe başvurmayacağız

Pakistan: Keşmir'de askeri seçeneğe başvurmayacağız

Pakistan Dışişleri Bakanı, Keşmir meselesi nedeniyle Hindistan'a karşı askeri seçeneğe başvurmayacaklarını söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanı, Keşmir meselesi nedeniyle Hindistan'a karşı askeri seçeneğe başvurmayacaklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, başkent İslamabad'da katıldığı bir konferansta gündemdeki Keşmir konusuna dair açıklamalarda bulundu.

Kureyşi, Pakistan'ın Keşmir'de askeri seçeneğe başvurmayacağını belirterek, siyasi ve diplomatik seçeneklerin kullanılmasını umduğunu dile getirdi.

Hindistan ile Pakistan'ın bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından Keşmir'in kontrolünün kimde kalacağı meselesi iki ülkenin üç defa büyük savaşa girmesine yol açmıştı.

Ne olmuştu?

İktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP), seçim vaadi olarak sunduğu Keşmir'in özel statüsünü kaldırma kararını 5 Ağustos'ta uygulamıştı.

Bu kapsamda, anayasanın Keşmir'e özel statü veren 370 ve 35A maddeleri kaldırılmıştı.

Yürürlükten kaldırılan maddelerle Keşmir dışındaki Hindistanlıların bölgede yerleşmesi, mülk satın alması, yerel hükümete memurluk yapması ve bölgede akademisyenlik yapması yasaklanıyordu.

Aynı zamanda bu maddeler bölge yönetiminin çoğu meselede kendi kanunlarını çıkarabilmesini sağlıyordu.

Keşmir'in demografisini ve siyasi yapısını koruyan maddelerin ortadan kalkmasının ardından, bölgeyi en hafif ihtimalle bir demografik kriz beklediği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.