Pakistan, Suudi Arabistan'a neden 1000 asker gönderiyor

Pakistan, Suudi Arabistan'a neden 1000 asker gönderiyor

Suudi Kraliyet ailesini korumaya yönelik gönderilmiş olabileceği ilk akla gelen ihtimallerden

Son günlerde Pakistan Ordusunun Suudi Arabistan'a gönderdiği 1000 askerin işlevinin ne olacağı ülke güdemine oturdu. Analistler ve çeşitli çevrelerden farklı sesler gelmekte buna karşın ise Pakistan hükümeti bambaşka açıklamalar yapmakta.


Analistler genel olarak iki ihtimal üzerinde duruyor birincisi Suudi Arabistan Kraliyet ailesini koruma görevini üstlenmek bir diğeriyse Yemen'de İran destekli Husilere karşı savaşta Suudi Arabistan'a destek olmak. Buna karşın Pakistan Devletinin yaptığı açıklamada ise Savunma Bakanı Khurram Dastgir birliklerin eğitim ve motisvasyon için Suudi Arabistan'a gönderildiğini ifade ederek daha önceden 1600 personellerinin Suudi Arabistan'da olduğunu bunun garipsenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Savunma Bakanı Khurram Dastgir'ın açıklamaları bir çok kesime inandırıcı gelmedi. Senato Başkanı Raza Rabbani, Dastgir'e verdiği yanıtta, "Bu anlattıklarınız alınan karara ışık tutmadı." Dedi. "Üzgünüm, açıklama yetersiz." diyerek sözlerine devam etti. Pakistan Dawn gazetesinin haberinde, Rabbani'nin  "Dastgir daha fazla ayrıntı vermeyi reddettiği için parlamentoyu küçümsedi." ifadelerini kullandığını iddia etti.


Analizcilerse kendisine bir çok düşman edinene Suud Kraliyet Ailesi'nin kendilerini korumak için bu 1000 askeri kullancağı görüşünde. Üstelik bu uygulama ilk değil 1970'li yıllarda Kral Faysal döneminde de benzeri görülmüş. Suud Hanedanının içerisinde bir birlerine ve Araplara karşı olan güvensizlik de bu iddiayı destekler nitelikte.Pakistan halkı bu durumu Suudilere kukla olmak olarak yorumluyor ve bu şekilde bir korumadan memnun değiller.


Analizcilerin bir diğer iddiası ise bu askerlerin Yemen'deki Husilere karşı savaştırılacak olması. Bu ihtimalde 200 milyon nufusunun yaklaşık 35 milyonunu Şiilerin oluşturduğu Pakistan'ın İrana yakın bölgelerinde olaylar çıkartabileceğinden endişelendiyor.


Pakistan Ordusunu Kasım 2016'dan beri komuta eden mevcut ordu şefi General Qamar Javed Bajwa, Körfez çevresinde ilk defa İran'la ilişkiler kurma çabalarında bulundu. Bajwa'nın açılımdan öncesinde İran, Türkiye ve Katar ile temasa geçtiği bilinmekte, yeni Suud ittifakının İranla başlatılan bu süreci bozabileceği düşüncesi hakim.


 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.