Kadın bakan atayan Veliaht Prens: Ülkeme 'şok' tedavisi uygulayacağım

Kadın bakan atayan Veliaht Prens: Ülkeme 'şok' tedavisi uygulayacağım

Suudi Arabistan'da 'Ilımlı İslam' modelinini uygulamaya sokan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, çok sayıda ilim adamını tutuklatmıştı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün gece sarayında gerçekleştirdiği iki saatlik röportajda, Suudi Arabistan’daki kültürel ve politik yaşamın gelişimi için gerekli olan yeni reform dalgasının ‘şok’ tedavisinin bir parçası olduğunu söyledi.

32 yaşındaki Veliaht Prens, Suudi Arabistan ordusu ve bürokrasisini sarsan, Bakanlık pozisyonuna bir kadının atanması gibi kararları içeren Kraliyet emirlerinin yayınladığı aynı günün gecesinde verdiği röportajda, yalnızca Suudi gençlerden değil, aynı zamanda kraliyet ailesinden de destek aldığını ileri sürdü. Prens, ülkesinde müzik konserlerinin verilmesinin önünü açarken, Cidde'de turistik, kıyafet serbestliğinin olduğu bir alan planlıyor.

Veliaht Prens, bazılarının riskli olarak nitelendirdiği yerel ve bölgesel politikalarının eleştirilmesini reddederek, bu değişikliklerin Suudi Arabistan’da gelişimi sağlamak ve İran gibi düşmanlarla savaşmak için şart olduğunu iddia etti.

Dünyanın en büyük 4. Savunma bütçesi

Dünyada en büyük dördüncü savunma bütçesine sahip olan Suudi Arabistan ordusunun dünyanın en iyi 20-30 ordusu arasında olduğunu iddia eden Veliaht Prens, “Yeni bir akıllı telefon oluşturamazsınız. Çünkü Steve Jobs bunu önceden yaptı. Burada yapmaya çalıştığımız, yeni bir şey” dedi.

Gözaltı dalgası

Muhammed bin Selman, aralarında Kraliyet ailesi üyelerinin de olduğu onlarca iş adamını 'yolsuzluk' suçlaması ile gözaltına aldırmıştı. Analistlere göre Veliaht Prens, tahta çıkmadan önce olası muhaliflerini baskı altına almak istemişti. Gözaltına alınan kişilerden 56'sının ödenen 'fidye' sonucu serbest kaldığı bildirildi.

Suudi Arabistan'daki gözaltı dalgası bir çok ilim adamına da uzanmıştı. Aktivist hareketler, 9 Eylül'den 31 Ekim'e kadar tutuklanan kişilerin sayısının 100'e yakın olduğunu belirtirken, ülkede geleneksel Selefi anlayışa bağlı olan ilim adamlarına yönelik tutuklama dalgalarının devam edeceği düşünülüyor.

Suudi hanedanı koşulsuz itaat bekliyor

Bölge uzmanları, Suudi kraliyetine belirgin bir  muhalefet sergilemeyen İslami Uyanış hareketinin,  tutuklama furyasında ilk hedeflerden biri olmasını oldukça anlamlı buluyor. Suudi Arabistan yönetiminin, 'gri bölgeye' tahammülünün olmadığı vurgulanan yorumlarda, veliaht prens Muhammed bin Selman'ın ilim adamlarından 'koşulsuz destek' beklediği ifade ediliyor. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.