Pakistan, Tahrik-i Lebbeyk'i yasaklıyor

Pakistan, Tahrik-i Lebbeyk'i yasaklıyor

Pakistan hükümeti, ülkede protestolar düzenleyen Tahrik-i Lebbeyk Pakistan (TLP) hareketini yasa dışı ilan edecek.

Pakistan hükümeti, ülkede protestolar düzenleyen Tahrik-i Lebbeyk Pakistan (TLP) isimli hareketi yasa dışı ilan etmeye hazırlanıyor.

Pakistan İçişleri Bakanı Şeyh Raşit Ahmet tarafından yapılan açıklamada TLP'nin faaliyetlerine son verilmesi ve hareketin ülkede yasaklanmasına yönelik çalışmaların başlatıldığı bildirildi.

Ülkedeki Barelvi Müslümanlar arasında yaygın olan ve son dönemde adından sıklıkla söz ettiren hareket, 2015 yılında Hadim Hüseyin Rizvi tarafından kuruldu.

Etkisini günden güne artıran yapı siyasi arenada da faaliyet gösteriyor ve seçimlere katılıyor.

TLP, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'e hakaret temalı karikatürler yüzünden Fransız büyükelçinin ülkeden sınır dışı edilmesi talebiyle bir süredir protestolar düzenliyordu.

Protestolarda çoğu TLP mensubu ve bir kısmı polis 20'den fazla kişi öldüğü açıklanmış, birçok TLP üyesi de gözaltına alınmıştı.

Hareketin lideri Saad Hüseyin Rizvi, de 12 Nisan'da ülkenin doğusundaki Lahor kentinde gözaltına alındı.

Daha önce de Pakistan'daki İslami kesimler, Fransız büyükelçinin sınır dışı edilmesi için protesto gösterileri düzenlemişti.

İslami gruplar, Pakistan Başbakanı İmran Han'ı, elçinin sınır dışı edileceğine dair verdiği sözü tutmamakla suçluyor. Han ise verdiği sözün, konuyu sadece meclis gündemine getirmekten ibaret olduğunu savunuyor.

Hadim Hüseyin Rizvi'nin ölümü

Barelvi dini inancını benimseyen TLP, Batılı uzmanlarca Pakistan'ın "en radikal siyasi partisi" olarak değerlendiriliyor.

TLP'nin kurucu lideri Hadim Hüseyin Rizvi, geçtiğimiz yılın Kasım ayında aniden yaşamını yitirmişti. Rizvi'nin yakınlarda herhangi bir hastalık şikayetinin bulunmadığı, ansızın vefat ettiği bildirilmişti.

Tahrik-i Taliban Pakistan (TTP): Ölümden Pakistan yönetimi sorumlu

Hadim Hüseyin Rizvi'nin ölümünün ardından bir açıklama yayınlayan Tahrik-i Taliban Pakistan ise, Rivzi'nin ölümünden tıpkı Adil Han ve Semiul Hak'ın ölümünde olduğu gibi Pakistan yönetiminin parmağı olduğunu öne sürdü.

Mevlana Hadim Hüseyin Rizvi Pakistan'ın Pencap eyaleti kuzeyindeki Attock şehrinde 22 Haziran 1966'da dünyaya geldi. 

Rizvi, geçtiğimiz dönemde İslam Peygamberine yönelik hakaret karikatürlerinin yayınlanması sonrasında Fransa karşıtı vaazlarından birinde Pakistan'ın atom bombalarını İslam Peygamberine hakaret edenler için kullanması gerektiğini söylemişti.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.