Pakistan Talibanı tek çatı altında birleşti

Pakistan Talibanı tek çatı altında birleşti

Pakistan Talibanı'nı oluşturan tüm grupların yeniden tek bir çatı altında birleştiği bildirildi.

Pakistan Talibanı (Tahrik-i Taliban Pakistan) olarak anılan yapılanmayı oluşturan gruplar arasında birleşmeler devam ediyor.

Son olarak, grubun yaklaşık 6 yıl önce ana yapıdan ayrılan oluşumları tek bir çatı altında birleşti. Pakistan Talibanı'ndan 2014 yılında ayrılan Cemaat el Ahrar ve Hizb el Ahrar'ın yeniden ana yapıya katıldığı bildirildi.

Pakistan Talibanı'nın ayrışma süreci

2014 yılı başlarında Pakistan Talibanı saflarında büyük bir ayrışma süreci yaşanmıştı.

Yapıya bağlı olan gruplar arasında yaşanan gerilimler gruptan ayrılmalara yol açmıştı. 2014 yılının Şubat ayında bir grup, Ahrar el Hind adıyla yapıdan ayrılmış, bu grup daha sonra Cemaat el Ahrar adını almıştı.

2014 yılının Ağustos ayında ise Cemaat el Ahrar isimli yapı Pakistan Talibanı'ndan ayrılma kararı almıştı.

Gerek iç ayrışmalar, gerekse Pakistan'ın ABD'nin yoğun desteğiyle düzenlediği Zarb-i Azb Operasyonu sonucu Pakistan Talibanı, etkinliğini büyük ölçüde kaybetmişti.

Yeniden birleşme

Birleşme kararı Pakistan Talibanı kaynaklarınca sosyal medya üzerinden ilan edildi.

Yapılan açıklamada Ömer Halid Horasani liderliğindeki Cemaat el Ahrar ve Ömer Horasani liderliğindeki Hizb el Ahrar'ın Pakistan Talibanı'na katıldığı bildirildi. İki isim, Pakistan Talibanı lideri Müftü Ebu Mansur Asım'a (Nur Veli Mesud) biat etti.

Açıklamada, "Pakistan cihadının tüm yapılarının bir araya gelmesi gerektiği" kaydedilirken, "Pakistan'daki sisteme karşı savaşın devam edeceği" vurgulandı.

Bağlılık yemininin gerçekleştirildiği anlara dair görüntüler de servis edildi:

ttp1.jpeg

ttp2.jpeg

Pakistan Talibanı geri mi dönüyor?

2014 yılında gerçekleştirilen Zarb-i Azb harekatında Pakistan, Pakistan Talibanı ve bağlantılı grupları, Afganistan-Pakistan sınırındaki kabile bölgelerinden çıkarmış, Pakistan Talibanı'nın bölgedeki etkinliği bitme noktasına gelmişti.

Son dönemde ise silahlı gruplar bölgede yeniden organize olma sürecine girmişti.

2020 yılının Temmuz ayında Pakistan Talibanı'nın ana grupları arasında bir birleşme yaşanmıştı. Ana gruptan 2009 yılında ayrışan Mesud grubu, yeniden Pakistan Talibanı'nın merkez yapılanmasına katılmıştı.

Yaşanan son birleşmeyle beraber, geçmişte Pakistan Talibanı çatısı altındaki gruplar tekrar bir araya gelmiş oldu.

Son birleşmelerin ardından saldırılarını artıran Pakistan Talibanı'nın, ülkede etkinliğini artıracağı ifade ediliyor. Pakistan Talibanı'nın yeniden güçlenmesinin bölgede dengeleri değiştirebileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.