Pakistan Talibanı yeniden birleşti

Pakistan Talibanı yeniden birleşti

Pakistan Talibanı'nı oluşturan gruplar, 10 yılı aşkın süredir devam eden ihtilaflı sürecin ardından birleşme kararı aldı.

Pakistan Talibanı (Tahrik-i Taliban Pakistan) olarak anılan yapılanmayı oluşturan gruplar, yaklaşık 10 yıldır devam eden ihtilafların ardından yeniden birleşme kararı aldı.

Birleşme kararı, örgüte bağlı medya ve sosyal medya kaynakları tarafından duyuruldu.

Söz konusu birleşmeyle beraber, Pakistan Talibanı'nı oluşturan gruplar büyük ölçüde tekrar bir araya gelmiş oldu.

Pakistan Talibanı içerisindeki ihtilafın geçmişi

Örgüt içerisindeki ihtilafların geçmişi, Pakistan Talibanı'nın önemli liderlerinden Hekimullah Mesud'un lider olarak seçildiği 2009 yılının Ağustos ayına kadar uzanıyor.

Lider seçilmesinin ardından, Hekimullah Mesud'un grubu ile Veliyurrahman Mesud'un grubu arasında gerilim yükseldi. Veliyurrahman ile Hekimullah, Pakistan Talibanı lideri Beytullah Mesud'un ölümünden sonra lider seçimi konusunda tartışmalar yaşamıştı.

hkmvly.jpg

Hekimullah Mesud (solda) ve Veliyurrahman Mesud

İki lidere bağlı gruplar arasındaki gerginlik 2013 yılına kadar sürekli olarak yükselirken, karşılıklı çatışmalar ve ölümler yaşanmıştı. 2013 yılında her iki lider de ABD'nin insansız hava aracı saldırılarında ölürken, Hekimullah Mesud'un grubu büyük oranda parçalandı, mensuplarının bir kısmı IŞİD'e katıldı. Veliyurrahman'ın grubu ise Secina Mesud liderliğinde faaliyetlerine devam etti.

Bölge kaynakları ihtilafı sonra erdirmek için Taliban'ın Hakkanı Teşkilatı ve El Kaide'nin sürece müdahil olduğunu ifade ederken, yaşanan gerilimin dozunun Afgan Talibanı'nın doğrudan müdahalesine dek düşmediğini belirtti.

Secina'nın grubu ise, Molla Fazlullah Pakistan Talibanı liderliğine geldiğinde, ihtilaflar nedeniyle merkezi gruptan ayrılma kararı aldı. Bu süreçte, Hekimullah grubunun lideri olan Şiryar Mesud da Pakistan Talibanı'ndan ayrılacaktı. Zamanla iki grup arasındaki ihtilaflar Afganistan toprakları içerisine de taşındı.

Secina'nın grubu Afganistan'ın doğusundaki Kunar ilinden Şiryar grubunu çıkardı. Secina grubu bir süre sonra Pakistan Talibanı'na yeniden katılırken, ihtilafları gidermek için, özellikle Pakistan Talibanı'nın önde gelen isimlerinden Halid Hakkani nezdinde girişimler başlatıldı.

Secina, 2018 yılının Şubat ayında Afganistan-Pakistan sınırında ABD insansız hava aracı saldırısında öldürüldü.

Halid Hakkani 2020 yılının Şubat ayında, ondan birkaç gün sonra ise Şiryar Mesud, Afganistan'da saldırılarda öldürülse de, girişimler devam etti.

Bu girişimler, 2020 yılının Temmuz ayında başarıyla sonuçlandı.

"Başarıyla sonuçlanan birleşme"

Şiryar Mesud'un ölümü sonrası liderlik ettiği grubun liderliğine Muhlis Yar getirildi. Grup, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen törenle beraber, Müftü Ebu Mansur Asım (Nur Veli Mesud) liderliğindeki Pakistan Talibanı'nın merkezi grubuna tekrar katıldı.

Pakistan Talibanı'na bağlı medya kaynakları, Hekimullah Mesud'un grubunun, Pakistan Talibanı'nın merkezi yapılanmasının lider yardımcısı Müftü Mezahim'e (Müftü Hifzullah) bağlılık yemini ettiği anların görüntülerini paylaştı:

birlesmettp1.jpeg

2014 yılında gerçekleştirilen Zarb-i Azb harekatında Pakistan, Pakistan Talibanı ve bağlantılı grupları, Afganistan-Pakistan sınırındaki kabile bölgelerinden çıkarmış, Pakistan Talibanı'nın bölgedeki etkinliği bitme noktasına gelmişti.

Son dönemde ise silahlı gruplar bölgede yeniden organize olma sürecine girmişti.

Yaşanan birleşmeyle beraber, geçmişte Pakistan Talibanı çatısı altındaki gruplar büyük ölçüde bir araya gelmiş oldu.

Pakistan Talibanı'ndan 2014 yılında ayrılan Cemaat el Ahrar isimli yapının da Pakistan Talibanı'na yeniden katılması için girişimlerin gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.