Birleşmiş Milletler Pakistan Talibanı liderini terör listesine aldı

Birleşmiş Milletler Pakistan Talibanı liderini terör listesine aldı

Birleşmiş Milletler, Pakistan Talibanı lideri Müftü Ebu Mansur Asım'ı küresel terör listesine aldı.

Birleşmiş Milletler, perşembe günü aldığı kararla, Pakistan Talibanı (Tahrik-i Taliban Pakistan) lideri Müftü Ebu Mansur Asım'ı (Nur Veli Mesud) küresel terör listesine aldı.

Pakistan Talibanı liderinin El Kaide ile bağlantılı olduğu belirtilen kararda, Nur Veli Mesud'un bölgedeki silahlı faaliyetlerde önemli rol oynadığı kaydedildi.

ABD, karardan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, BM kararını olumlu karşıladıklarını belirtti. ABD, Nur Veli Mesud'u 2019 yılının Eylül ayında terör listesine almıştı.

Yaklaşık 2 yıldır grubun liderliği görevini yürüten Mesud, bir önceki lider Molla Fazlullah'ın ölümünün ardından liderliğe gelmişti.

Yeniden birleşme kararı

BM'nin kararının, Pakistan Talibanı gruplarının tek bir çatı altında birleşmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Pakistan Talibanı olarak anılan yapılanmayı oluşturan gruplar, yaklaşık 10 yıldır devam eden ihtilafların ardından Temmuz ayı başında yeniden birleşme kararı almıştı.

2014 yılında gerçekleştirilen Zarb-i Azb harekatında Pakistan, Pakistan Talibanı ve bağlantılı grupları, Afganistan-Pakistan sınırındaki kabile bölgelerinden çıkarmış, Pakistan Talibanı'nın bölgedeki etkinliği bitme noktasına gelmişti.

Son dönemde ise silahlı gruplar bölgede yeniden organize olma sürecine girmişti.

Yaşanan birleşmeyle beraber, geçmişte Pakistan Talibanı çatısı altındaki gruplar büyük ölçüde bir araya gelmiş oldu.

Pakistan Talibanı'ndan 2014 yılında ayrılan Cemaat el Ahrar isimli yapının da Pakistan Talibanı'na yeniden katılması için girişimlerin gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.