"Pakistan'da İmran Han'ın başbakanlıktan azli ABD'nin talebiydi"

"Pakistan'da İmran Han'ın başbakanlıktan azli ABD'nin talebiydi"

ABD'nin, İmran Han'ın Rusya'nın Ukrayna savaşında tarafsız kalma tercihi sebebiyle başbakanlıktan azledilmesini istediği belirtiliyor.

ABD'nin geçen yıl Pakistan yönetiminden İmran Han'ı başbakanlıktan azletmesini istediği ortaya çıktı.

ABD merkezli The Intercept'in Pakistan hükümetinin gizli belgelerinden elde ettiği bilgilere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı geçen yıl yapılan bir toplantıda Pakistan hükümetinden, "Rusya'nın Ukrayna işgalindeki tarafsızlığı nedeniyle" İmran Han'ı başbakanlıktan azledilmesini talep etti.

Dönemin Pakistan'ın Washington Büyükelçisi Esed Macid Han ile ABD Güney ve Orta Asya İşleri Bürosundan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Donald Lu da dahil ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı iki üst düzey yetkili arasında 7 Mart 2022'de İmran Han'ın başbakanlıktan el çektirilmesi konusunda görüşmeler gerçekleştiği belirtildi.

Taraflar arasındaki görüşmeler, Rusya'nın Ukrayna işgalini başlattığı gün İmran Han'ın Rusya'ya yaptığı ziyaretten tam olarak iki hafta sonra gerçekleşti.

ABD'li yetkili Lu, Pakistanlı Büyükelçiyle yaptığı görüşmede Washington yönetiminin, Pakistan'ın Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumundan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İmran Han ile ya da Han'ın liderliğini yaptığı Pakistan Tahrik-i İnsaf (Pakistan Adalet Hareketi - PTI) partisi ile bir bağlantısı olmadığını belirten Pakistan ordusundan kimliği belirsiz bir kaynağın The Intercept'e sızdırdığı gizli belgelere göre, Pakistanlı Büyükelçiyle ABD'li yetkililer arasında yapılan görüşmelerde, Washington yönetiminin "Han'ın görevden azledilmediği takdirde Pakistan'ın uluslararası arenada yalnız bırakılacağı tehdidinde bulunduğu" belirtiliyor.

İmran Han'a karşı Pakistan Meclisi'nde güven oylaması yapılması gerektiğini gündeme getiren Lu'nun görüşmelerde "Bence başbakana karşı güven oylaması başarılı olursa, Washington'da her şey affedilecek çünkü Rusya ziyareti Başbakan tarafından alınan bir karar olarak görülüyor. Aksi takdirde, önümüzdeki süreç zorlu geçecek." ifadelerini kullandığı kaydedildi.

"Han başbakan olarak koltuğunda oturmaya devam ederse Pakistan yalnız bırakılır"

Lu daha sonra ise Pakistan'ın Rusya-Ukrayna savaşına dair aldığı tarafsızlık tutumunun tersine çevrilmemesi halinde Pakistan'ın Batılı müttefiklerince uluslararası toplumdan tecrit edileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Han'ın başbakanlık koltuğunda oturmaya devam etmesi durumunda Pakistan'ın Avrupalı ülkeler ve ABD tarafından "yalnız bırakılacağını" ifade eden Lu, "Bunun Avrupa tarafından nasıl ele alınacağını bilemem ama onların tepkisinin de benzer olacağından şüpheleniyorum." diye konuştu.

Söz konusu görüşmeden bir ay sonra İmran Han, Pakistan parlamentosunda yapılan güven oylamasını kaybetmiş ve başbakanlık görevinden azledilmişti.

Güven oylamasının ülke siyasetine oldukça karışan Pakistan ordusunun desteğiyle gerçekleştiği de öne sürülüyordu. O günden bu yana Han ve destekçileri ABD'nin talepleri doğrultusunda İmran Han'ın başbakanlıktan azledildiğini savunuyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.