Eski Pakistan Başbakanı İmran Han ve partisi seçim kampanyasından silindi

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han ve partisi seçim kampanyasından silindi

Analistler, İmran Han düşerken Navaz Şerif'in yükseldiğini, ülkesine ve ordunun kollarına döndüğünü söylüyor.

Pakistanlı kriket efsanesinden bir dünya liderine dönüşen İmran Han, seçim bölgesi ve atalarının yurdu Mianvali'de son derece popüler olsa da sokakları süsleyen siyasi afişlerde onun yüzü yer almıyor ve bayraklarında onun renkleri dalgalanmıyor.

Pakistan’ı perde gerisinden yöneten ordu ve istihbaratın baskıları nedeniyle Pakistan Tahrik-i İnsaf (PTI) partisinin seçim kampanyasına neredeyse ‘görünmez’ olduğu ifade ediliyor.

Mianvali'de Han'ın yerine PTI'den aday olan 61 yaşındaki Cemal İhsan Han, "Parti çalışanlarımız tacizle karşı karşıya ve ben şahsen ölüm tehditleri aldım" diyor.

"Hayatım boyunca bu seçim kadar gergin ve tehditkar bir seçime tanık olmamıştım."

Halihazırda hapiste bulunan ve çok sayıda hukuki sorunla karşı karşıya olan Han'ın 8 Şubat'ta yapılacak seçimlere katılması, siyasi amaçlı olduğunu ileri sürdüğü yolsuzluk mahkumiyeti nedeniyle yasaklanmış durumda.

Ülke genelinde PTI'nın miting yapması engelleniyor ve ağır sansür altındaki medya muhalefete yer vermeyi kısıtlayarak partinin kampanyasını neredeyse tamamen internet üzerinden yürütmesine neden oluyor.

Ülke çapında onlarca adayın adaylık belgeleri de seçim komisyonu tarafından geri çevrildi.

Partinin diğer pek çok adayı gibi İhsan Han da seçim öncesinde neredeyse gizleniyor, toplantı yapamıyor ya da broşür dağıtamıyor.

AFP'ye konuşan Han, "Pakistan'ın önde gelen siyasi partisinin adayı olarak kampanyamı anlamlı bir şekilde yürütememek cesaret kırıcı bir durum" dedi.

Seçimlere iki hafta kala, 240 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkede genellikle seçimlere damgasını vuran coşku ve heyecandan eser yok.

"O bir kahraman"

Han, siyasi kariyerini Pencap eyaletinin merkezindeki büyük ölçüde kırsal bir bölge olan Mianvali'de inşa etti ve üç kez milletvekili seçildi.

PTI'nın yolsuzluğa ve nesiller boyu ülkeyi yöneten aile hanedanlarına son verme vaatleriyle 2018'de kazandığı büyük zafer onu başbakanlığa taşıdı.

Yerel gazete Nawa-e-Sharar'ın genel yayın yönetmeni Rana Emced İkbal AFP'ye verdiği demeçte, "71 yaşındaki adam sadece siyasi bir figür değil, aynı zamanda bir kahraman" diyor.

Gazeteci, "Bununla birlikte, onun kalıcı siyasi itibarının birincil ve en önemli nedeni, düzen karşıtı duruşunda yatıyor" diye belirtiyor.

Han'ın iktidara yükselirken ordu tarafından desteklendiğine inanılıyordu, ancak liderliği sırasında cesaretlendi ve güçlü generallerin kontrolüne karşı çıkmaya başladı.

Sonunda onların desteğini kaybetti ve onlarca milletvekilinin partiden ayrılmasının ardından 2022 yılında parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasıyla görevden alındı.

Ardından Mayıs 2023'te tutuklanması, orduyu protesto eden destekçilerini sokaklara döktü ve PTI'ya karşı geniş çaplı bir baskının başlamasına neden oldu.

Binlerce destekçisi tutuklandı ve yarısı Mianvali'den olmak üzere yaklaşık 100 kişi askeri mahkemelerde yargılanmayı beklerken, üst düzey parti liderleri gözaltına alındı ve düzinelercesi partiden ayrılmadan önce yeraltına çekilmeye zorlandı.

Emekli öğretmen İcaz Han, İmran Han'ın "halk arasında hala popüler olduğunu ancak ordu için kabul edilemez görüldüğünü" söyledi.

Kenara itildi

PTI bu ayın başlarında, Yüksek Mahkeme'nin seçim sembolü olan kriket sopasıyla seçimlere katılmasını yasaklamasıyla çok önemli bir darbe aldı.

Milyonlarca insanın okuma yazma bilmediği bir ülkede semboller, seçmenlerin tercih ettikleri partiyi ve adayı belirleyebilmeleri için hayati önem taşıyor.

Seçim komisyonu bunun yerine İhsan Han'a, alkolle ilişkilendirildiği için kırsal kesimde küçümsenen bir amblem olan şişe kullanmasını söyledi.

Han'ın Mianvali'deki rakibi Ubeydullah Han, rakip siyasi partiye verilen cezaya karşı sessizliğini koruyor.

PTI adaylarının aksine Pakistan Müslüman Birliği (PML-N) adayı olan Ubeydullah Han, liderleri kendisine tüm toplumun desteğini garanti eden köylülerle gelecekteki lütufları umarak açıktan görüşüyor.

PML-N, 2018 seçimleri öncesinde hapse atılan ve daha sonra kendi isteğiyle sürgüne gitmek zorunda kalan bir diğer eski başbakan Navaz Şerif'in partisi.

Analistler, Han düşerken Şerif'in yükseldiğini, ülkesine ve ordunun kollarına döndüğünü söylüyor.

Seçim kampanyasından dışlanmasına rağmen seçmenler Han'a duydukları tutkuyu kaybetmedi.

Bilgisayar bilimleri öğrencisi 23 yaşındaki Hanzala bin Shakeel ilk kez oy kullanacak ve tercihini gizlemiyor.

"İmran Han'a oy vereceğim çünkü bu ülkeyi gerçekten önemseyen tek kişi o, diğerleri kişisel çıkarlarını ön planda tutuyor."

Kaynak: Mepa News, AFP

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.