Analiz | İmran Han neden Pakistan siyasetinin istenmeyen adamı haline geldi?

Analiz | İmran Han neden Pakistan siyasetinin istenmeyen adamı haline geldi?

"Pek çok kişi Han'a yöneltilen bir dizi suçlamanın gerçekliğini ve hukuk ekibinin taciziyle gölgelenen duruşmalarının adilliğini sorgulamaktadır."

Umer Karim | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han'ın ülkenin güçlü askeri kurumlarıyla yaşadığı siyasi çekişme, bu hafta yolsuzluk ve devlet sırlarını sızdırma suçlamalarıyla biri 14 yıl diğeri 10 yıl olmak üzere iki ayrı hapis cezasına çarptırılmasıyla yeni bir boyut kazandı.

Han'ın yardımcılarından eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de Pakistan'ın ABD Büyükelçisi tarafından gönderilen gizli bir diplomatik “mesajın" yayınlanmasıyla ilgili devlet sırları davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Han bir başka yolsuzluk davasında üç yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak daha sonra temyiz mahkemesi bu cezayı ertelemişti.

Pek çok kişi Han'a yöneltilen bir dizi suçlamanın gerçekliğini ve hukuk ekibinin taciziyle gölgelenen duruşmalarının adilliğini sorgulamaktadır.

Han'ın eninde sonunda tüm suçlamalardan aklanması bekleniyor, ancak avukatları bazı davaları düşürmeyi başarsa bile Han'ın diğerlerine takılıp kalmasını sağlamak için etrafında kademeli olarak bir ceza davası halkası yaratma stratejisi olduğu açık.

Bu durum, Han ve partisinin popülerliğini ve siyasi ilgisini koruduğu Pakistan'daki siyasi gerçeklerin altını çiziyor. Han'ın Nisan 2022'de iktidardan uzaklaştırılması sadece siyasi amacına yardımcı olmuştu. Tipik bir siyasi anlaşma yapıp ülkeyi terk etme hamlesi yerine, zorluklar karşısında gösterdiği direnç, onu seçmenler arasında çok daha büyük bir figür haline getirdi.

Bu arada, Han'ın yerine geçen kişinin ülkeyi yüksek enflasyondan kurtarmak konusunda başarısız olması da Han karşıtlarına yardım edemedi. Destekçilerine yönelik devam eden baskılar da eski başbakana duyulan sempatiyi arttırdı, hatta politikalarına karşı çıkan seçmenler arasında bile.

Han orduya karşı

Yapısal düzeyde, Han'a yönelik destek dalgasının Pakistan'ın en önemli güç paydaşı olan ordu üzerinde önemli etkileri var. Han, iktidardan uzaklaştırılmasından siyasi rakiplerini sorumlu tutmak yerine, devrilmesinden ABD tarafından desteklenen ordunun sorumlu olduğunu söyledi.

Han'ın argümanı, devlet sırları davasının merkezinde yer alan ve ABD'li bir yetkilinin Pakistanlılara Han'ın Rusya ziyaretiyle ilgili endişelerini ilettiği iddia edilen gizli mesajın içeriğine dayanıyordu ki bu konu ikili ilişkileri karmaşık hale getirmişti.

Bu durum nihayetinde orduyu siyasi hikayenin ana aktörlerinden biri haline getirmiş ve Han ülkenin ordusuna karşı siyasi bir güç olarak ortaya çıkmıştır.

İmran Han'ın geçen yıl tutuklanması, siyasetinin ve söyleminin ordunun rolüne, avantajlarına ve ayrıcalıklarına yapısal bir meydan okuma teşkil ettiğini daha da netleştirdi.

Han'ın ordunun siyasi müttefiki olmaktan ordunun kurumsal gücüne karşı varoluşsal bir meydan okumaya dönüşen serüveni, gelecekteki olası bir Han hükümetinin ordu üzerinde sivil üstünlük kurması ve ordunun siyasetteki etkisini etkin bir şekilde azaltması gerektiği anlamına geliyor.

Tıpkı 1971 savaşının ardından orduyu bir dereceye kadar dizginleyebilen eski Pakistan lideri Zülfikar Ali Butto gibi Han da orduyu kontrol altına alabilecek siyasi iradeye ve aynı zamanda kayda değer bir siyasi desteğe sahip bir başka figür olarak ortaya çıktı. Bu sadece ülkenin siyasi kültürünü değil, aynı zamanda iç ve dış politika yapım hatlarını da değiştirecektir.

Tüm bu faktörler Han'ın Pakistan siyaset sahnesinde istenmeyen adam haline gelmesine katkıda bulundu. Ordu tarafından iktidara dönmesine asla izin verilmeyecektir.

Ancak Han'ın varlığı, hapishane hücresinde bile olsa, taraftarlarını diri tutmaya ve partisini ayakta tutmaya yetti. Aksi yöndeki beklentilere rağmen, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) partisi yok olmadı, çünkü üyeler baskıya boyun eğmeyi ve partiyi terk etmeyi reddettiler. Bunun yerine siyasi baskılarla yüzleşmeyi tercih ettiler.

Sürekli destek

Bu durum, sadece Han ve partisinin birkaç üst düzey liderinin değil, aynı zamanda partinin orta ve alt kademe kadrolarının da direnç gösterdiği bir durumla sonuçlandı.

Onların desteği, PTI ve adaylarının seçilme şanslarını sınırlamak için hükümetten gelen çok sayıda zorlukla karşılaştığı seçimler öncesinde dahi devam etti. Partinin seçim sembolü yasaklandı, adayların adaylık belgeleri reddedildi ve adaylar tutuklama ve tacize maruz kalırken rakiplerinin rahatça seçim kampanyası yürütmesine izin verildi.

Dahası, parti ve liderliği ulusal medyada neredeyse tamamen sansüre maruz kaldı ve sosyal medya alanı bile kesintiye uğradı. Yönetimin yıldırma taktikleri defalarca adli makamların dikkatine sunulmuş, ancak başvurular son derece sınırlı kalmıştır.

Bu durum, üst düzey yargıçların yakın zamanda istifa etmeleriyle daha da belirginleşen, ülkenin yargı bütünlüğünün tehlikede olduğunun altını çizmektedir.

Han'ın aldığı cezalar muhtemelen son olmayacak. Yeni iddianamelerle karşı karşıya kalabilir. Ancak son kararların zamanlaması, seçim gününde seçmen tabanının kararlılığını ve olası seçim usulsüzlüklerine itiraz etme iradesini zayıflatmak için dikkatlice kurgulandı.

Han'a karşı cephe alan güçler, Han ve partisi her şeye rağmen hesaba katılması gereken bir siyasi güç olarak kalmaya devam etse bile, böylesine uzun bir cezanın Han'ın seçmen tabanının bir kısmını ona bağlı kalmanın anlamsızlığına ikna edebileceğinin farkındalar.

Henüz karar verilmedi ama son iki yılda yaşanan siyasi gelişmeler ışığında, Han'ın bu başarısı muhtemelen Pakistan devlet aygıtının modern tarihinde karşılaştığı en zorlu mücadeleye işaret ediyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.