Pakistan'da ordu seçimini yaptı, yeni başbakan Navaz Şerif olabilir

Pakistan'da ordu seçimini yaptı, yeni başbakan Navaz Şerif olabilir

Pakistan'da yönetimi büyük ölçüde kontrol eden ordunun Navaz Şerif'e destek verdiği ifade ediliyor. Bu da Şerif'in seçilmesini kolaylaştıracak bir etken.

Pakistan'ın eski başbakanı Navaz Şerif'in yardımcıları, Şerif’in Şubat ayında yapılacak genel seçimler için kampanyasını önümüzdeki hafta başlatacağını söyledi.

Kasım ayından bu yana ertelenen 8 Şubat seçim kampanyası, Şerif'in en büyük rakibi ve eski başbakan İmran Han'ın hapse atılması ve adaylıktan diskalifiye edilmesinin ardından belirsiz bir siyasi ortamda gerçekleştirilecek.

Şerif'in yakın yardımcılarından Pervaiz Raşid Reuters'a yaptığı açıklamada "İnşallah 15 Ocak'ta seçim kampanyamızı başlatacağız" dedi ve eski başbakanın iki gün sonra bir mitingde konuşacağını sözlerine ekledi.

Ordunun desteği Şerif'ten yana

Analistler, Güney Asya ülkesinin ülke yönetiminde etkili olan ordusunun 74 yaşındaki Şerif'e destek verdiğine inanıyor.

Bu durum, hükümetlerin kurulmasına ya da bozulmasına çoğunlukla ordu generallerinin karar verdiği bir ülkede Şerif'e avantaj sağlıyor.

Washington'daki düşünce kuruluşu Wilson Center'da Güney Asya uzmanı olan Michael Kugelman, "Şerif önde gidiyor çünkü kendisi ve partisi yeniden ordunun gözüne girdi." diyor.

Kugelman, "Pakistan siyasetinin kutuplaşmış, kan davası güdümlü ortamında bu durum son derece basit: Navaz, İmran Han'ın azılı bir rakibi ve bu da Han'a düşman olan ve onun iktidara dönmesini istemeyen ordunun işine geliyor."

Ordunun halkla ilişkiler birimi konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Şerif'in parti sözcüsü Marriyum Aurangzeb de Şerif'in ordu ile ilişkileri hakkındaki bir soruyu yanıtsız bıraktı.

Şerif'in dört yıllık sürgün hayatından Ekim ayında Pakistan'a dönmesine rağmen, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) partisi henüz seçim kampanyasına başlamamıştı, zira Şerif ömür boyu seçimlere katılma yasağı ile karşı karşıyaydı.

Ancak Pazartesi günü Yüksek Mahkeme, cezai mahkumiyetleri olanlar için bu tür ömür boyu seçim yasaklarını kaldırarak Şerif'in aday olmasının önünü açtı.

Eski Başbakan Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisi (PPP) gibi büyük oyuncular şimdiden kampanyalara başladılar, ancak bu kampanyalar geçmiş seçimlere kıyasla sönük kaldı.

En büyük iki parti olan PML-N ve Han'ın Pakistan Tahrik-i İnsaf'ı (PTI) ise seçimlere dört hafta kala henüz hazırlıklarını tamamlamadı.

Butto'nun oğlu ve partisinin başbakan adayı Bilawal Butto Zardari, Şerif'in kampanyasının başlatılmasındaki gecikmeye işaret ederek bunun seçimlerin yapılıp yapılmayacağı konusunda soru işaretleri yarattığını söyledi.

Katılımın yüksek olduğu kutlama toplantılarıyla tanınan ve 2018 seçimlerinin galibi olan Han'ın partisi ordu destekli bir baskıyla boğuşmakta.

Liderleri hapiste olan PTI'nın kampanya çalışmaları, adayların yasal ve teknik gerekçelerle engellenmesine yönelik devlet destekli çabalarla da mücadele etmek zorunda.

Yazar ve siyasi yorumcu Ayşe Sıddıka, "İnsanların güven duymadığı bir seçimden geçiyoruz ve devletin pervasızca bir partiyi duvara ittiğini görüyorlar" dedi.

Sıdıka, "Şerif dışarı çıkıp mitingler düzenlediğinde elbette biraz hareketlilik yaşayabiliriz."

Şerif'in en önemli vaadi, geçen yaz IMF kurtarma paketiyle borç temerrüdünün önüne geçilmesine rağmen yüksek enflasyon, istikrarsız para birimi ve düşük döviz rezervleriyle boğuşan 350 milyar dolarlık ekonomiyi yeniden inşa etmek olacak.

241 milyonluk yoğun bir nüfusa sahip Pakistan yıllardır siyasi ve ekonomik bir kargaşayla boğuşuyor.

Şerif’in yardımcısı Raşid, "İktidara geldiğimiz her seferinde ekonomi alanında başarılı olduk." diyor.

Daha önceki görev dönemlerinde Şerif, altyapıya dayalı iddialı ekonomik büyümeye odaklanan politikaları tercih etmişti.

Yolsuzluktan hüküm giymiş bir eski başbakan: Navaz Şerif

1990, 1997 ve 2013 yıllarında başbakan seçilen Navaz Şerif, 2017'de devrilmesinden ve ardından gelen yolsuzluk mahkumiyetlerinden, arasının açıldığı orduyu sorumlu tutmuştu. Ordu ise bunları reddediyor.

Bu anlaşmazlığın, ezeli rakip ve komşu Hindistan ile ilişkilerin ele alınması konusundaki farklılıklardan ve hükümetinin eski bir yönetici ve ordu şefi olan General Pervez Müşerref'i vatana ihanetten yargılamasından kaynaklandığına inanılıyor.

Oklahoma Üniversitesi'nde Pakistan'ın askeri politikaları konusunda uzman olan yazar Akil Şah, yine de Şerif'in generaller için tek uygun seçenek gibi göründüğünü söyledi.

Şah, "Askeri kurum sadece hegemonik çıkarlarını korumak ve ilerletmekle ilgileniyor" dedi. "Dolayısıyla kalıcı düşmanları ya da dostları yoktur."

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.