Pakistan: Yolsuzluktan hüküm giyen eski başbakan Navaz Şerif'in siyasi yasağı kaldırıldı

Pakistan: Yolsuzluktan hüküm giyen eski başbakan Navaz Şerif'in siyasi yasağı kaldırıldı

Güney Asya'nın 241 milyon nüfuslu ülkesi yıllardır siyasi ve ekonomik bir kargaşa içerisinde.

Pakistan Yüksek Mahkemesi Pazartesi günü, Baş Yargıç Kazi Faiz İsa'nın yaptığı açıklamaya göre, geçmişte mahkumiyet almış siyasilerin ömür boyu seçimlere katılma yasağını kaldırarak Navaz Şerif'e dördüncü kez başbakan olma şansı verdi.

Şerif'in partisi Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz (PML-N), 8 Şubat'ta yapılması planlanan seçimleri kazanmak için en büyük aday olarak görülüyor ve en büyük rakibi eski başbakan İmran Han ise hapiste ve beş yıl boyunca seçimlere katılmaktan men edilmiş durumda.

74 yaşındaki Navaz Şerif 2017 yılında yolsuzluktan hüküm giymiş ve ardından Yüksek Mahkeme'nin aldığı bir kararla Şerif de dahil olmak üzere bazı anayasal hükümler uyarınca suçlu bulunan kişiler ömür boyu siyasetten men edilmişti.

Şerif, diğer yasaklı siyasetçiler tarafından açılan son davada başvuran taraf olmasa da, 2017'deki mahkumiyetinin üzerinden beş yıldan fazla bir süre geçtiği için bu karar Şerif'i seçimlere katılma hakkına sahip kılıyor.

Partisi 2018'deki son seçimleri kazanan 71 yaşındaki İmran Han, hakkınd açılan davalar nedeniyle 2028'e kadar siyassetten diskalifiye edilmiş durumda.

Pakistan’ın eski başbakanı İmran Han 2022 yılında ordu ve istihbaratın müdahil olduğu belirtilen bir süreç sonunda görevinden azledilmişti.

Güney Asya'nın 241 milyon nüfuslu ülkesi yıllardır siyasi ve ekonomik bir kargaşa içerisinde.

Kaynak: Mepa News, Reuters

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.