Pakistan'daki İran destekli milis grup ve yapılanmalar

Pakistan'daki İran destekli milis grup ve yapılanmalar

Pakistan'da İran tarafından desteklenen çeşitli Şii grup ve yapılanmaların faaliyet gösterdiği biliniyor.

İran ile Pakistan arasındaki gerilimin ve karşılıklı bombardımanların ardından, Pakistan'da faaliyet gösteren İran destekli milis grup ve yapılanmalar bir kez daha gündeme geldi.

İran'ın Pakistan'daki Şii nüfus içerisinde oldukça etkin olduğu biliniyor. Çeşitli Şii din adamları ve gruplar eliyle İran Pakistan içlerinde faaliyet gösteriyor.

Pakistan'da nüfusun yaklaşık yüzde 8'lik bir kesiminin Şii olduğu ifade ediliyor. Pakistan, İran'ın ardından dünyada en fazla Şii'nin yaşadığı ülke. Ülke yönetiminde büyük oranda söz sahibi olan ordu ve istihbarat içerisinde de Şii isimlerin yer aldığı ifade ediliyor.

Pakistan'da varlık gösteren ve İran destekli olduğu belirtilen Şii milis grup ve yapılanmalar arasından öne çıkanlar şu şekilde:

Zeynebiyyun Tugayı

İran destekli Pakistanlı Şiilerin en büyük milis oluşumu olan bu grup aslen Afgan Şiilerden oluşan Fatımiyyun Tugayı'nın içerisinde doğru. Afganlarla birlikte İran adına savaşmak üzere Suriye'ye gönderilen bu grubun mensuplarının büyük bir kısmı İran'da çalışan Pakistanlı Şiilerdi.

Zeynebiyyun Tugayı 2015 yılında Fatımiyyun Tugayı'ndan bağımsız bir grup haline getirildi. Suriye ve Irak'ta savaşan grubun içerisinde Pakistanlıların yanı sıra Beluç ve Hazaralardan Şiiler de bulunuyor. Zeynebiyyun Tugayı milislerinden önemli bir kısmının Pakistan'a döndüğü biliniyor.

İmamiye Öğrenci Organizasyonu

1972 yılında Lahor'da Şii din adamları tarafından kurulan oluşum 1979 İran Devrimi sonrasında İran yönetimi ile yakın ilişki içerisine girdi. Grup İran ve Irak'taki Şii havzalarında eğitim gören Ayetullah Seyyid Murtaza Hüseyin Sedaru'l Fazıl, Mevlana Ağa Ali Musavi, Mevlana Safdar Hüseyin Necefi ve Muhammed Ali Nekvi gibi isimlerce kuruldu.

Grubun İran'dan destek ve talimat aldığı belirtiliyor.

Meclis Vahdet-i Müslimin

Grup çeşitli Şii yapıların bir araya gelmesiyle 2009 yılında kuruldu. İran bağlantılı olduğu belirtilen grup İran'a destek amacıyla çeşitli protesto gösterileri gerçekleştirdi.

Tahrik-i Caferiyye

Grup 1979 yılında "Pakistan'ın Humeyni'si" olarak bilinen Arif Hüseyin Hüseyni tarafından kuruldu. İran ve Irak'ta eğitim gören Şii din adamı Hüseyni, Ruhullah Humeyni gibi isimlerden ders aldı.

İran bağlantılı olan ve Velayet-i Fakih fikri çerçevesinde hareket eden grubun "Caferiyye Öğrenci Organizasyonu" isimli bir öğrenci hareketinin yanı sıra "Şii Ulema Konseyi" ve "İslami Tahrik Pakistan" gibi siyasi partileri ve "Tehrik-i Nifaz-i Fıkh-i Caferiyye" isimli bir dini teşkilatlanması da bulunuyor.

Sipah-ı Muhammed

Bu grup "Tahrik-i Caferiyye" içerisinden ayrılan silahlı bir yapı olarak anılıyor. 1994 yılında Şii din adamı Mevlana Murid Abbas Yezdan tarafından teşkil edilen grup bölgedeki Sünni silahlı gruplarla çatışma içerisine girmesiyle öne çıktı. Grubun İran ile bağlantılı olarak faaliyet gösterdiği biliniyor.

Kurram merkezli milis gruplar

Pakistan'da İran bağlantılı Şii grupların merkezlerinden biri de Kurram bölgesi ve buradaki Paraçinar şehri. Bölgede yoğun bir Şii nüfusu ve Şiilere ait eğitim kurumları da bulunuyor.

Kurram'da Şiilerin İran ile bağlantılı olarak faaliyet gösteren yerel milis grupları faaliyet gösteriyor. Bu gruplar zaman zaman bölgedeki Sünnilerle çatışma içerisine giriyor.

Leşker-i Mehdi

Kurram merkezli gruplar arasında ismi öne çıkanlardan biri de Leşker-i Mehdi ve bu grupla bağlantılı olan Leşker-i Hüseyin (Ensaru'l Hüseyin) isimli milis grup. İran bağlantılı bu grupların Suriye'de İran adına savaşmak için bölgedeki Şiiler içerisinden insan topladığı ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.