Pakistan'daki seçimleri boykot etme kararı alan Beluçlara işkence

Pakistan'daki seçimleri boykot etme kararı alan Beluçlara işkence

Pakistan'daki seçimleri boykot etme kararı alan Beluçlara Pakistan güvenlik güçlerince şiddet uygulandığı bildiriliyor.

Pakistan'da 25 Temmuz'da düzenlenecek seçimlerin öncesinde  hazırlıklar sürerken ülkenin güneybatısında yer alan Belucistan'da seçimlerin sebep olduğu kargaşa devam ediyor.

Uzun süredir Pakistan'ın insan hakları ihlalleri ile gündeme gelen bölge, seçim öncesinde de benzeri durumlarla karşı karşıya. Yaklaşık 13 milyon nüfusa sahip olan Belucistan bölgesinde Pakistan'a bağlı güvenlik güçlerinin sivillere yönelik keyfi tutuklamaları, bölgedeki sivillerin karşı karşıya kaldığı yargısız infazlar oldukça önemli bir gündem maddesi.

Buna ek olarak bölgede birçok sivilin kendilerinden bir daha haber alınamayacak şekilde ortadan kaybolduğu, gizli hapishanelerde tutulduğu ve bu hapishanelerde işkence ve tecavüz gibi birçok insan hakları ihlali ile karşı karşıya kaldığı ifade ediliyor.

Belucistan'da  yaz aylarının gelmesi ile bölgede bağımsızlık yanlısı savaşçıları ile Pakistan güvenlik güçleri arasında düşük yoğunluklu çatışmalar hız kazanmış durumda. Ülkenin seçim arefesinde olması, Pakistan güvenlik güçlerinin bölgede kimi uygulamalarını daha da şiddetli hale getiriyor.

Bölgedeki aktivistler tarafından yayınlanan görüntülerde Beluçların güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldığı ifade ediliyor:

bl2.jpg

Belucistan'da bağımsızlık yanlılarının genel tutumu seçimi boykot etme yönünde. Ancak Pakistan güvenlik güçleri bu boykot kararını açıktan ifade edenlere yönelik oldukça sert bir tutum izliyor.

Beluç asıllı bir gazeteci olan Hakim Vadila, seçimlere dair kaleme aldığı köşe yazısında şu ifadeyi kullanıyor:

"Dünyaya Beluçların bağımsız bir anavatandan başka bir şey için mücadele etmediğine dair birleşik bir mesaj göndermenin en uygun zamanı iken, haydut devletin sözde seçimlerinden uzak durmak her Beluç'un vazifesidir."

Pakistan güvenlik güçlerinin, seçimleri boykot edeceğini açıklayan Beluçlara karşı siddet kullandığı ve işkence yaptığı iddiası sosyal medyadaki Beluç aktivistler tarafından aktarılan ifadeler arasında.

Dünya kamuoyunda, bölgede Pakistan tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerine yönelik ciddi bir farkındalık bulunmazken, Pakistan vatandaşları Belucistan'daki bu ihlalleri gündeme getiren Beluç aktivistleri Hindistan namına çalışmakla suçluyor. Seçimler yaklaştıkça bölgede gerginliğin dozunun daha da artması bekleniyor.

20 binden fazla Beluç kayıp

Belucistan'da zaman zaman yol kenarlarına ya da boş alanlara atılmış cesetlerde bulunuyor ve bu cesetlerin kaybolan kişilere ait olduğu tespit ediliyor. Belirtilene göre bulunan cesetlerde işkence izleri bulunuyor ve bu kişiler öğrenciler, avukatlar gibi toplum kesimlerinden taksi şoförleri ve çiftçilere dek uzanıyor.

Bu da insan hakları ihlallerinin ayrımsız bir biçimde tüm bölgeye bir cezalandırma yöntemi olarak uygulandığını gözler önüne seriyor.

Avrupa Parlamentosu üyesi olan Marc Tarabella’ya göre “raporlar incelendiğinde alıkonulduktan sonra öldürülen kişilerin sayısının 2 bini aştığı görülüyor.” Yine Beluç Cumhuriyetçi Partisi'nin bir üyesi olan Eşref Sercan'a göre “1999 ile 2015 yılları arasında 20 binden fazla Beluç ortadan kayboldu”, yani Pakistan güvenlik güçleri tarafından alıkonuldu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.