Pakistan’ın "meteliksiz milyarderleri" kara para aklama çetelerini ortaya çıkardı

Pakistan’ın "meteliksiz milyarderleri" kara para aklama çetelerini ortaya çıkardı

"Kendi adına açılan ve uzun süredir kullanılmayan bir banka hesabından 3 milyar rupi (22.5 milyon dolar) geçtiğini öğrenince hem şaşırdı hem de korktu."

Rikşa (Pakistan'da kullanılan 3 tekerlekli araca verilen isim) sürücüsü Muhammed Raşid, kızına bisiklet alabilmek için lazım olan 300 rupi (2,25 dolar) gibi küçük bir miktarı biriktirmek için bir sene çalıştı.

Kendi adına açılan ve uzun süredir kullanılmayan bir banka hesabından 3 milyar rupi (22.5 milyon dolar) geçtiğini öğrenince hem şaşırdı hem de korktu.

"Duyunca titremeye başladım"

Ülkenin yeni Başbakanı İmran Han’ın bitireceğine dair söz verdiği kara para aklama çetelerinin son mağduru 43 yaşındaki adam, “Duyunca birden terlemeye ve titremeye başladım” diye konuştu.

Federal Soruşturma Ajansından kendisine telefon gelen Raşid’in ilk tepkisi saklanmak oldu ancak arkadaşları ve ailesi kısa bir süre sonra yetkililerle işbirliği yapması için adamı ikna etti.

Raşid’in başına gelenler, son haftalarda Pakistan gazetelerinde sıkça yer alan benzer hikayelerle aynı. Uzun yıllardır rüşvet ve hırsızlık olaylarıyla yaşayan halk bir kez daha bu son haberler nedeniyle öfkelendi.

"Aynı metod tekrarlanıyor"

Vakalar sürekli aynı metoda işaret etmektedir: Fakir vatandaşların adına açılmış banka hesaplarına büyük miktarda paralar yatırılıyor. Daha sonra bu paralar bir anda çekilerek kara para aklanmış oluyor. Yetkililer bu yöntemle ülkeden yüz milyonlarca doların çıkartıldığını düşünüyor.

İsmi temizlendi ancak halen tedirgin

Raşid’in ismi temizlendi ve olayla ilgisi olmadığı anlaşıldı ancak kendisi hala tedirgin.

“Kiralık rikşamı sürmeyi bıraktım çünkü başka soruşturma yetkililerin gelip beni götüreceğinden korkuyorum. Karım da yaşadıklarımız yüzünden hastalandı.”

Bu yeni kara para aklama operasyonu, ülkedeki yozlaşmayı bitireceğine ve çalınan milyarlarca doları geri getireceğine dair söz veren yeni Başbakan İmran Han’ın liderliğindeki hükümetin ülkenin hızla çakılan ekonomisini düzeltmek için hummalı bir şekilde çalışmaya başladıkları dönemde ortaya çıktı.

"Bu çalınan paralar sizin"

Çarşamba günü televizyondan halka seslenen Han, “Bu çalınan paralar sizin.” İfadesini kullandı.

“Bu paralar kamu ihalelerinden çalınıp bu hesaplara aktarıldı. Daha sonra da yurtdışında aklandı.”

“Bu ülkede rüşvetçi bir tane adam bırakmayacağım.”

Siyasi açıdan bu sözler büyük bir gelişme ancak mesela Muhammed Kadir isimli kurbanın vakasında olduğu gibi, iş işten çoktan geçti.

52 yaşındaki dondurmacı Muhammed, "Ben hayatım boyunca bankanın içini bile görmedim” diyor. Ancak adına açılmış hesaplardan yapılan işlemlerin hacmi 2.25 milyar rupi civarında.

Kadir, başına gelenler nedeniyle komşuları tarafından kendisiyle alay edildiğini ve milyarları olduğunu sanan suç çetelerinin fidye için kendisini kaçıracaklarından korktuğunu söyledi.

Kadir’in yanından motorla geçen tanıdıkları, biz daha oradayken, “meteliksiz milyarder” diye bağırıp güldü.

Kadir diyor ki; “gördüğünüz gibi insanlar benle dalga geçiyor, bütün bu olaydan elime geçen bir şey olmadı. Yazık.”

Servet Zehra isimli 56 yaşındaki devlet memuru, adresine 13 milyar rupilik vergi faturası gelince tansiyonunun fırladığını anlattı.

“Bana dediklerine göre, bir şirket benim hesabım üzerinden 14-15 milyar rupi geçirmiş.”

"Zenginler fakirleri kullanıyor"

Pakistan’daki fakir vatandaşlar uzun yıllardır zenginler tarafından vergi kaçırmak ve varlıklarını gizlemek amacıyla kullanılmaktadır. Ancak böylesine büyük meblağlar ilk defa söz konusu olduğu için soruşturmayı yöneten yetkililer, aralarında eski Başbakan Asif Zardari’yle ilişkisi olan isimlerin de bulunduğu Karaçi’nin en zengin siyasi figürlerinin bu işin içinde olduğunu ifade ediyor.

Eylül ayında, Pakistan Yüksek Mahkemesi tarafından olayları soruşturmak üzere kurulan komisyon, yaklaşık 400 milyon doların, fakir insanların isimleri kullanılarak açılan “binlerce sahte hesap” üzerinden işleme sokulduğunu tespit etti.

600’e yakın şahıs ve şirketin skandalla ilişkisi olduğu tespit edildi

Bütün bu yaşananlar, bir yandan milyarlarca dolar değerinde uluslararası yardım toplamaya çalışıp bir yandan da IMF ile görüşmelere başlayan ve patlak vermesinden korkulan borç krizini engellemeye çalışan İmran Han ve kurduğu hükümet için oldukça utanç vericidir.

Pakistan devleti, Paris merkezli kara para aklama karşıtı izleme örgütü Finansal Hareket Görev Kuvveti (FATF) tarafından bu sene başında terör finansmanı ile yeterince mücadele etmediği gerekçesiyle tekrar gözetleme listesine alınmıştı.

Kaynak: AFP (Ashraf KHAN), Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.