Suudi Arabistan yardımı yetmedi: Pakistan IMF'den borç alacak

Suudi Arabistan yardımı yetmedi: Pakistan IMF'den borç alacak

Pakistan'ın yeni başbakanı İmran Han, Suudi yardımlarına rağmen IMF'den borç alacaklarını duyurdu.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülke borçlarının ödemelerinin dengelenmesi krizinin sonlandırılması amacıyla Suudi Arabistan tarafından verilen 6 milyar dolarlık yardım sözüne rağmen IMF’den borç alınacağını söyledi.

Televizyondan halka seslenen yeni başbakan, Suudi Arabistan ile yaptıkları anlaşmalara benzer anlaşmalar yapılması amacıyla iki ülke ile daha temas halinde olduklarını açıkladı.

Başkan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Suudi Arabistan’dan mükemmel bir paket elde ettik. Dolayısıyla, IMF’den borç alsak dahi bunun ülke üzerindeki büyük bir yük olmayacağını bekliyoruz. İnşallah, önümüzdeki günlerde sizlere daha fazla iyi haberler vereceğim. İki ülkeyle daha konuşmalarımız devam etmektedir ve inşallah onlardan da benzer paketler alacağız.”

Han hükümeti, bütçe açıkları ve borç ödeme planlarındaki dengesizlikler nedeniyle IMF ile olası bir kurtarma programı için de görüşmelere başladı.

Bir IMF heyetinin, görüşmeleri başlatmak üzere Kasım ayında Pakistan’a gitmesi kararlaştırıldı.

Suudi Arabistan’ın İslamabad yönetimine 6 milyar dolarlık yardım yapacağını açıklamasının ardından Çarşamba gününün ilk saatlerinde Pakistan borsası yaklaşık %4 değer kazandı.

Borsa %3.85’lik artışa denk gelen 1.462 puanlık bir atılımla 39.176 puandan kapandı.

Han’ın Suudi Arabistan ziyareti sırasında, Pakistan Merkez Bankasına 3 milyar dolar yatırılması ve bu meblağın 12 aylık bir ödeme planına bağlanması ile gelecekteki petrol satışları için 3 milyar dolar daha yatırması konularında yaptığı anlaşmadan sonra Pakistan borsası artışa geçti.

Ağustos ayında ofisi devralmasının ardından, eski kriket oyuncusu Han, Çin gibi dost ülkelerden borçlar aldı. Rüşvetçi yetkililer tarafından çalınan paraların geri alınacağının sözünü verdi ve bir dizi yüksek profilli tasarruf tedbirini uygulamaya soktu.

Kaynak: Mepa News, Reuters

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.