Papa, cinsel istismarı örtbas ettiği suçlamasına cevap vermedi

Papa, cinsel istismarı  örtbas ettiği suçlamasına cevap vermedi

Roma'ya dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papa'ya iddialarla ilgili sorular soruldu.

İrlanda ziyaretinde kilisede çocuklara cinsel istismarın örtbas edilmesi konusunda hesap sorulan Papa Francis, üstüne üstlük eski Başpiskopos Carlo Maria Vigano'nun istismara göz yumduğu gerekçesiyle istifa çağrısıyla karşılaştı. Dublin'den Roma'ya dönen Papa, Vigano'nun iddialarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Roma'ya dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papa'ya, Vatikan'ın eski Washington Büyükelçisi de olan Başpiskopos Carlo Maria Vigano tarafından yıllardır cinsel istismara göz yummakla suçlanması da soruldu.

Francis, Vigano'nun 11 sayfalık mektubundaki iddialarla ilgili tek kelime bile etmeyeceğini söyledi.

"Size ve ilgilenen herkese içtenlikle söylüyorum: Metni dikkatle okuyun ve kendi yargılamanızı yapın. Bununla ilgili tek kelime etmeyeceğim. Bence açıklama kendi kendini açıklıyor'' diyen Papa şöyle devam etti:

''Kendi kendinize sonuca varmanıza yetecek gazetecilik kapasitesine sahipsiniz. Biraz zaman geçtikten ve siz de sonuçlarınızı çıkardıktan sonra belki konuşurum.''

Katolik Kilisesi'nin ilk Latin Amerikalı ve Cizvit Papa'sı olan ve seleflerinden çok farklı bir çizgide ilerleyen Francis'in tam da İrlanda'da da sorulan hesaba 'kendince' yanıt verdiği sırada mektubun yayımlanması, Katolik hiyerarşisindeki gelenekçilerin koordineli saldırısı altında olabileceğine dair soru işaretleri doğurdu.

"İstismarlar yıllarca örtbas edildi"

Başpiskopos, ABD basınında yayımlanan 11 sayfalık mektubunda, Katolik Kilisesi'nin ABD'deki en önemli isimlerinden biriyken geçen ay istifa etmek zorunda kalan Kardinal Theodore McCarrick'in çocuk taciziyle ilgili iddialar konusunda Papa'yı ta 2013 yılında bilgilendirdiğini, ancak Francis'in harekete geçmek yerine sonuna dek McCarrick'in suçlarını örtbas ettiğini öne sürmüştü.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.