Papa ilk kez kabul etti: Rahibeler cinsel istismara uğruyor

Papa ilk kez kabul etti: Rahibeler cinsel istismara uğruyor

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Katolik din adamlarının rahibelere cinsel tacizde bulunduğu iddialarını ilk kez kamu önünde kabul etti.

3-5 Şubat tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret eden Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, bu ziyaretin ardından dün Roma'ya dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Katolik din adamlarının rahibelere cinsel tacizde bulunduğu yönündeki haberlerle ilgili bir soru sorması üzerine Papa, "Doğru, bu bir sorun" dedi.

Papa Francesco, önceki Papa 16. Benedetto'nun bu konuda attığı bir adımı örnek göstererek "Papa Benedetto bir rahibe cemaatini lağvetme cesaretini göstermişti, çünkü din adamları ya da kurucusu tarafından uygulanan bir tür kölelik, hatta cinsel kölelik sistemi vardı. Bazen kurucular rahibelerin özgürlüğünü kısıtlıyor ve iş buraya kadar varabiliyor" dedi.

Katolik Kilisesi içinde de bu sorunun mevcut olduğunu kabul eden Papa, şöyle devam etti:

"Bunu yapan rahipler, hatta piskoposlar bile oldu. Ve bu hala devam ediyor. Uzun süredir bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bazı din adamlarını görevden uzaklaştırdık, bir yozlaşma türü olan bu fenomenin görüldüğü bazı cemaatleri lağvettik. Daha fazlasını yapmak gerekir mi? Evet. Bunu istiyor muyuz? Evet."

Kürtaja zorlanan rahibeler

Son olarak bu ay başında, Vatikan'ın resmi yayın organı Osservatore Romano'nun ilavesi, "Kadın, Kilise, Dünya", bu konuda bir makale yayımlayarak rahibelerin yıllardır karşı saldırıya maruz kalacakları korkusuyla işlenen suçları ihbar etmediklerini yazmıştı.

Makalede, bazı rahibelerin hamile kaldığı, bazen kürtaja zorlandıkları, bazense rahiplerin çocuklarını kabul etmeyi reddettikleri belirtiliyordu.

Geçen yıl Hindistan'da bir Katolik rahibe, bir piskoposu kendisine tecavüz etmekle suçlamış, Katolik Kilisesi'nin de defalarca yardım istemesine rağmen hiçbir adım atmadığını belirtmişti. Şili'de de bir grup rahibenin din adamlarına yönelik cinsel taciz suçlamaları üzerine geçen Aralık ayında Vatikan bir soruşturma başlatmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.