Papa İrlanda'da: Katolik kiliselerdeki cinsel saldırılara tepkiler dinmiyor

Papa İrlanda'da: Katolik kiliselerdeki cinsel saldırılara tepkiler dinmiyor

İrlanda'yı 39 yıldır ziyaret eden ilk Papa olan Francis'e tarihi İrlanda ziyaretinde 'cinsel saldırıların örtbas edilmesi ve yeterli mücadele edilmemesi' konusunda tepki gösterildi.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in geçmişte koyu Katolik tutucu çizgideyken önemli bir toplumsal bir evrim geçiren İrlanda'ya ziyareti gerilimli başladı.

Eşcinsel olduğunu kamuoyuna açıklamış siyasetçilerden Leo Varadkar'ın geçen yıl başbakanlığa geldiği, kürtaj yasağının mayıstaki referandumla kaldırıldığı İrlanda Cumhuriyeti, Papa'yı kilisede çocuklara cinsel saldırı suçlarının örtbas edilmesinin hesabını sorarak karşıladı.

İrlanda'yı 39 yıldır ziyaret eden ilk Papa olan Francis'e hitap eden Başbakan Varadkar, "geçmişte kuşaklar boyunca İrlanda hükümetinin sağlayamadığı eğitim ve sağlık hizmetlerini Katolik kurumların sağladığını, ancak Katolik Kilisesi'nin karanlık bir tarihi ve devletle birlikte acı ve utanç geçmişi olduğunu" dile getirdi.

'Adalet ve hakikat' talebi

İrlanda Başbakanı, din adamlarının cinsel saldırılarına maruz kalanların dünya çapında adalet, hakikat ve yaralarının sarılmasına kavuşması için Papa'dan makamını ve nüfuzunu kullanmasını talep etti.

ABD'nin Pennsylvania eyaletinde 70 küsur yıl boyunca 300'den fazla rahibin 1000'den fazla çocuğa cinsel istismarda bulunduğunda dair mahkeme kararından alıntı yapan Varadkar, Francis'in cinsel istismarla ilgili sıfır hoşgörü çağrısını hatırlatarak ''Lafta kalmayıp icraata dönüşmesini garantiye almak zorundayız'' dedi.

"Katolik toplumu için utanç kaynağı"

Papa da İrlanda'da kilisenin üstünü örttüğü cinsel saldırılarla mücadele edilmemesinin utancının sürdüğüne dair bir konuşma yaptı:

"İrlanda'da Kilise mensuplarının eğitmekle ve korumakla sorumlu oldukları gençleri istismar etmelerinin neden olduğu vahim skandalı görmezden gelemem. Piskoposlardan rahiplere, en üstten en alta dek yetkililerin bu tiksindirici suçlara gerekli yanıtı vermekte başarısız olmaları haklı olarak öfkeye neden olmuştur ve hala Katolik toplumu için acı ve utanç kaynağı olarak kalmıştır. Ben de bu hisleri paylaşıyorum."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.