"Paraguay Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacak"

"Paraguay Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacak"

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Paraguay'ın Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını duyurdu.

(Fotoğraf)

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Paraguay'ın Kudüs'te büyükelçilik açacağını duyurdu.

Eli Cohen, salı günü Paraguay'a yaptığı ziyarette, yeni Devlet Başkanı olarak seçilen Santiago Pena'nın yemin törenine katıldı.

Paraguay'ın Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını belirten Cohen, "İsrail Büyükelçiliğinin Asunción'da yeniden açılması ile birlikte Kudüs'te de Paraguay Büyükelçiliğinin açılması, İsrail'in bölgesel ve uluslararası konumunun yanı sıra iki ülke arasındaki önemli bağları da güçlendirecektir." diye konuştu.

Cohen ayrıca "Uzun bir süredir İsrail Devleti ve Yahudi halkının yanında yer alan Latin Amerika ülkeleriyle aramızdaki önemli tarihi bağı güçlendirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Paraguay Devlet Başkanı Pena'dan büyükelçiliğin Kudüs'e taşınacağına dair bir açıklama gelmedi.

Öte yandan Peña mart ayında yaptığı açıklamada "İsrail Devleti Kudüs'ü başkenti olarak seçmiştir. Parlamentonun merkezi Kudüs'te ve cumhurbaşkanı da Kudüs'tedir. Peki biz kim oluyoruz da, onların başkentlerini nerede seçtiklerini sorguluyoruz?" demişti.

Asunción yönetiminin, İsrail Dışişleri Bakanı Cohen'in açıklamasını doğrulaması halinde Paraguay, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyan 5'inci ülke olacak.

İsrail-Paraguay ilişkileri

Paraguay'ın eski Devlet Başkanı Horatio Cartes görevinin sonlarına doğru 2018 yılında, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı almıştı.

Ancak kısa bir süre sonra aynı yıl Paraguay'ın Devlet Başkanı olan Mario Abdo Benitez, Cartes dönemindeki kararı geri çekmiş ve büyükelçiliği tekrardan Tel Aviv'e taşıdığını açıklamıştı.

Benitez'in Kudüs'teki büyükelçiliği geri Tel Aviv'e taşıma kararı, İsrail ile ilişkilerde gerilimin artmasına neden olmuştu. İsrail de buna karşılık olarak Paraguay'ın başkenti Asunción'daki Büyükelçiliğini kapattığını duyurmuştu.

İsrail, Kudüs'ün batısını 1948, doğusunu 1967'de işgal etmiş ve 1980'de Doğu Kudüs'ü ilhak ettiğini açıklamış, Kudüs'ü başkent olarak ilan etmişti.

İsrail'in müttefiklerinin büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıması, İsrail'in Kudüs üzerindeki egemenlik iddiasını güçlendiriyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.