Pasifik ülkesi Fiji, Çin ile iş birliğine son vermeyi değerlendiriyor

Pasifik ülkesi Fiji, Çin ile iş birliğine son vermeyi değerlendiriyor

Fiji'nin, Çin'le 2011 yılında imzalanan ve 2013'te genişletilen güvenlik iş birliği anlaşmasından çekilme ihtimalini masaya yatırdığı bildirildi.

(Fotoğraf: Twitter / Fiji Dışişleri Bakanlığı)

Pasifik Okyanusu'nun güney kısmında bulunan ada ülkesi Fiji, Çin'le mevcut güvenlik ilişkilerini yeniden değerlendirme sürecine aldığını açıkladı.

Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka çarşamba günü Yeni Zelanda'ya yaptığı ziyarette, Çin ile 2011 yılında yapılan güvenlik anlaşmalarını yeniden gözden geçirdiklerini söyledi.

Yapılan anlaşma kapsamında Çinli polis memurları Fiji'de konuşlandırılmıştı. Fijili polisler de 12 yıldır Çin'de eğitim almaktaydı.

Genel seçimlerin ardından 6 ay önce iktidar koltuğuna oturan Rabuka'nın koalisyon hükümeti, o günden bu yana Çin'le olan ilişkilere şüpheyle yaklaşıyor.

Fiji Başbakanı Rabuka, Çin'e atıfta bulunarak "Sistemlerimiz ve değerlerimiz farklıysa eğer, onlarla ne tür bir iş birliğinden fayda sağlayabiliriz?" dedi.

Öte yandan Rabuka, Fiji'nin yakında Yeni Zelanda ile bir savunma anlaşmasına varacağını işaret etti. Yeni Zelanda'yla yapılacak savunma anlaşmasının, Fiji ordusunun kapasitesini geliştirmesini ve yeni teknolojileri devreye almasını sağlayacağı öngörülüyor.

Çin ve ABD'nin son yıllarda Pasifik'te nüfuz elde etme konusunda rekabette olduğu ve bölgedeki diğer ülkeleri kendi saflarına çekme girişimlerinde bulundukları dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.