Pentagon'dan Türkiye'ye S-400 çağrısı

Pentagon'dan Türkiye'ye S-400 çağrısı

Pentagon Basın Sekreteri John F. Kirby, "Türkiye'ye yeni S-400 teslimatları almama çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Pentagon Basın Sekreteri John F. Kirby kendisine Türkiye, F-35'ler ve S-400'ler ile ilgili durumun NATO toplantısında gündeme gelip gelmediğine ilişkin sorulan soruya yanıt vererek, Washington'ın F-35 ve S-400 konusundaki pozisyonunda hiçbir değişiklik olmadığını söyledi.

"Türkiye'ye yeni S-400 teslimatları almama çağrısında bulunuyoruz" diyen basın sekreteri, F-35'lerle bu sistemlerin uyumlu olmadığına inanıyoruz. Zaten bu nedenle de Türkiye F-35 programının dışında kalmaya devam ediyor. Bir daha belirteyim; Türkiye'ye S-400'leri elinde tutmama çağrısı yapıyoruz. Hatırlatırız ki, geçtiğimiz 10 yl boyunca defalarca kez Patriot sistemi satın alma fırsatları oldu ancak S-400 almayı ve Rusya'ya gelir sağlamayı, etki ve erişim alanı yaratmayı tercih ettiler" açıklamasında bulundu.

"Benzeri saldırıların arkasında hep İran oldu"

Irak'ın Erbil şehrindeki ABD üssüne yapılan roketli saldırıdan 8 gün sonra ABD Başkanı Joe Biden ile Bağdat hükümeti Başbakanı Mustafa Kazımi arasında ilk telefon görüşmesi gerçekleşti.

Kirby yaptığı açıklamada şimdilik saldırıların arkasında kim olduğuna dair net bir şey söyleyemeyeceklerini ancak daha önce buna benzer saldırıların Şii destekli gruplarca İran yapımı roket atarlar, silahlar ve mühimmatlar kullanılarak gerçekleştirilmiş olduğunu kaydetti.

Erbil'deki saldırı Iraklı yetkililerin soruşturmasında

Kirby olaya ilişkin incelemelerin devam ettiğini belirterek İran Nükleer Anlaşması için ABD'nin masaya dönüşü beklenilen bir ortamda bu yaşananların ne anlama geldiğine ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

"Hangi silahlar kullanılmış olduğuna dair şu an için elimde bir bilgi yok. Nükleer Anlaşma noktasında bu daha ziyade Dışişleri Bakanlığı'nın alanın. Benim bu podyumdan uluslararası anlaşmaları ilgilendiren bir soruya yanıt vermem doğru olmaz. Iraklı yetkililer de kendi soruşturmalarını yürütüyorlar ancak bizden bu konuda bir yardım talep ettiklerine dair bir bilgi notum yok. Ancak bilinmeli ki genel anlamda bu bir Irak soruşturmasıdır. Sonuçlarının ne olduğunu görüceğiz".

Kaynak: Euronews

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.