Türkiye S-400'leri Azerbaycan'a mı satacak?

Türkiye S-400'leri Azerbaycan'a mı satacak?

Türkiye'nin ABD ile ilişkileri düzeltmek için S-400'leri Azerbaycan'a satabileceği gündeme getirildi.

Türkiye'nin ABD ile ilişkileri düzeltmek için S-400'leri Azerbaycan'a satabileceği gündeme getirildi.

S-400 hava savunma sistemlerinin Rusya'dan satın alınması sonrasında F-35 programından çıkartılan Türkiye'nin hem yeniden bu programa dönebilmek hem de yeni ABD yönetimiyle iyi ilişkiler kurabilmesi için S-400'leri elinden çıkarması gerektiği dillendiriliyor.

Dün ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan açıklamada açık bir şekilde Türkiye'nin S-400 sistemlerini elinden çıkarması gerektiği ifade edildi.

Pentagon Sözcüsü Kirby, "Türkiye’nin son 10 yılda ABD’den Patriot savunma sistemi satın almak için çok sayıda fırsatı vardı ama bunun yerine Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400’ü seçtiler" dedi.

Kirby ayrıca, "Tekrar etmek gerekirse, Türkiye’yi S-400 sisteminin teslimat sürecini devam ettirmemeye ve bu sistemi elinde tutmamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

S-400 konusunda önemli bir adım atmadan ABD ile Türkiye ilişkilerinin düzelmesinin mümkün olmadığı konusu da uzmanlarca dile getiriliyor.

"S-400'ler Azerbaycan'a satılabilir"

Emekli Hava Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin elindeki S-400 hava savunma sistemlerinin, ABD ile ilişkileri daha iyi bir boyuta çekmek adına Azerbaycan'a satılabileceğini dile getirdi.

'Girit Modeli' gündeme getirilmişti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından geçtiğimiz günlerde dile getirilen Girit Modeli de ABD ile yaşanan S-400 krizini aşmak için mevcut seçeneklerden biri olarak gündeme gelmişti.

Girit modeli nedir?

Güney Kıbrıs’ın 1990’larda Rus S-300 sistemini satın almasından sonra Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Türkiye arasında bir kriz yaşanmış, Türkiye’nin baskısı sonucunda ABD’nin de devreye girmesiyle birlikte, Rusya’dan alınan S-300’ler 1998’de Yunanistan’ın Girit adasına taşınmıştı.

Daha sonra Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine geçirilen S-300 sistemleri şu anda askeri törenlerde ve hava kuvvetlerinin eğitimlerinde kullanılıyor.

Ancak ABD ile yaşanan krizi aşmak için Bakan Akar tarafından gündeme getirilen Girit Modeli'nin tek başına yeterli olmayacağı ifade ediliyor. Nitekim Akar'ın 'Girit Modeli' açıklamasından sonra ABD tarafından bu modelle ilgili olarak herhangi bir açıklama yapılmadan, S-400'lerin Türkiye tarafından 'elden çıkartılması' gerektiği ifade edilmişti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.