Polonya'da 'Rus nüfuzunu kısıtlama' yasası

Polonya'da 'Rus nüfuzunu kısıtlama' yasası

Polonya'da muhalefeti hedef almasından endişelenilen 'Rus nüfuzu' yasası kabul edildi.

Polonya'da Rusya'nın ülkedeki nüfuzunu kısıtlamak için parlamentonun alt kanadında oylanan yasa tasarısı kabul edildi.

Ülke demokrasisi üzerindeki olumsuz etkileri olma riski nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından eleştirilen yasa tasarısı ilk olarak geçen mayısta iktidardaki sağcı Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından meclise sunulmuştu.

Siyasi muhalefeti hedef almak için kullanılabileceğinden endişe edilen yasaya batılı ülkelerden tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Andrzej Duda metinde değişikliğe gidilmesini istemişti.

Fakat Polonya'nın alt meclisi (Sejm) 214'e karşı 235 oyla Senato'nun Duda tarafından değiştirilen yasa tasarısına yönelik vetosunu reddetti. Yine de yasanın yürürlüğe girmesi için Duda'nın imzası gerekiyor.

Tasarı Rusya'nın Polonya'ya müdahale ettiği iddialarını araştırabilecek bir 'uzmanlar komitesi' oluşturulmasını ve 2007-2022 yılları arasında buna izin verdiği iddia edilen siyasetçilerin isimlerinin kamuoyu ile paylaşılmasını öngörüyor.  

Duda bunun 'şeffaflık' ve Rusya'nın Polonya'nın gelecekteki 'istikrarını tehlikeye atmasını' önlemek için gerekli olduğunu iddia ediyor.

Hedef eski Başbakan Tusk mu?

Komite ayrıca ilgili kişileri kamu görevlerinden men etme hakkına da sahip olabilecek.

Ancak uzmanlar bu yasanın öncelikle bu yılın sonlarında yapılacak parlamento seçimlerinde aday olması beklenen eski Başbakan Donald Tusk'ı hedef aldığını söylüyor.

PiS, Tusk'u 2007-2014 yılları arasında başbakan olarak görev yaptığı sırada Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı fazla dostane davranmakla ve Moskova'nın lehine gaz anlaşmaları yapmakla suçluyor.

2014-2019 yılları arasında Avrupa Konseyi başkanlığı yapan Tusk ile PiS lideri Jarosław Kaczynski uzun süredir siyasi rakipler.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve AB yetkilileri yasanın ilk halini şiddetle eleştirmiş ve Polonya'daki demokrasi üzerindeki etkilerine ilişkin endişelerini dile getirmişti.

PiS'in yargının bağımsızlığına yönelik ihlalleri son yıllarda uluslararası alanda endişe yaratıyor.

Kaynak: Euronews

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.